Vittsjö GIK – Kristianstads DFF

Damallsvenskan omg. 13
Vilka:
Vittsjö GIK – Kristianstads DFF 0-2 (0-1)
Mål:
0-1 och 0-2 Evelyne Viens
När:
8 jun 2022
Var:
Vittsjö IP
Publik:
1407
Text: Andreas Bergman
Foto:
Peter Reimer

Kristianstads DFF visar att man konserverat formen. Det blev seger borta mot Vittsjö i det välbesökta derbyt sedan man varit mer kreativ på offensiv planhalva och effektiv läge gavs. Evelyne Viens hjälte med dubbla fullträffar för laget från Helge Ås strand. En missräkning för VGIK i kampen om de allra översta positionerna i tabellen. 
– Man är såklart besviken. Det är alltid tufft att förlora ett derby, sammanfattar Vittsjös lagkapten Sandra Adolfsson.

Festligt, folkligt (1407 personer) och prestigefullt. Där hade vi förutsättningarna inför det omtalade derbyt uppe i nordöstra Skåne då Kristianstad DFF gästade Vittsjö GIK och Idrottsparken. Båda lagen med toppkänning i tabellen och god form borgade för en fin tillställning där tre oerhört viktiga poäng stod på spel. Den som valt att spendera onsdagskvällen med något annat borde nog ha tänkt till en gång extra.
Den upphaussade matchen innehöll mer kamp än skönspel under första halvlek då de båda lagen tog ut varandra och stängde igen butiken så fort det andra laget gjorde ansats till offensivt spel. En jämn matchbild inledningsvis där Kristianstad oroade mest men Vittsjös säkra försvar, med Sandra Adolfsson i spetsen, fortsatte vara lika stabila som tidigare under säsongen. Framåt var det inte lika muntert för hemmalaget som slarvade en hel del i uppspelsfasen. Första målchansen värd namnet var KDFF skruvade en hörna direkt mot mål där Sabrina D Angelo fick visa sina färdigheter genom ett snabbt agerande. Minuter senare tog gästerna dessutom ledningen då Mia Carlssons eleganta passning fann en djupledslöpande Evelyne Viens. Kanadensiskan var säkerheten själv och lät vänsterdojan tala fram till 0-1.

Kristianstads KDFF´s Evelyne Viens har gjort 0-1 under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Vittsjö var således tvungna att ganska upp sig efter bortalagets ledningsmål och det kändes som de rödblå släppte på handbromsen och satsade mer i offensiven. Dock märks det tydligt att det är just på den punkten Vittsjö har sitt största problem just nu. 0-1 hade vi med oss till Sara Perssons halvtidsvissla och summa summarum gav första halvlek till Kristianstad både på poäng och via resultat.

Ett Vittsjö mer på hugget från start under den avslutande akten. Firma Sällström/Markstedt vaskade omedelbart fram två halvchanser vilket var lovande för matchutvecklingen. Dessutom blev spelet mer fysiskt, ibland på gränsen till småfult.

Vittsjö GIK´s Clara Markstedt blir nedriven under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Vittsjö fortsatte att jaga men ett tight och smart spelade KDFF gjorde ett fint jobb för att stänga ner de ytor som fanns. Viljan fanns hos hemmatjejerna men kvalitet och utförande kom inte upp i önskvärd nivå. När Kristianstad utökade sin ledning till 0-2 såg det mörkt ut med hemmaögon. Åter var det Evelyne Viens som påpassligt dök upp i boxen och kunde slå läderkulan i nät. Den avslutande kvarten blev avslagen och Elisabet Gunnarsdottirs lag packade med sig tre blytunga poäng i bagaget från Vittsjö Idrottspark. Hemmalaget gör alls ingen dålig insats men man har en hel del att fundera på hur man ska hitta mer rätt i sitt offensiva spel.

Kristianstads KDFF´s Evelyne Viens gör 0-2 under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

– Vi spelar inte det fina spelet vi gjort sista veckorna utan slår mest långbollar. Vi gömmer oss. Borde hålla bollen inom laget. Varför vet jag inte, summerar Adolfsson sitt lags insats.
Trots förlusten kunde Sandra Adolfsson glädjas åt den fina inramning publiken bjöd på under onsdagskvällen.

– Det är såklart kul. De kommer intågande under uppvärmningen. Det ger oss energi men det är synd att vi inte kunde ge dem något tillbaka.

Hemmamatch noterar:
· Vittsjö GIK gjorde ett jättejobb för att skapa god stämning före och under matchen. Stor eloge för supportertåg och en klack som träget höll igång matchen igen. Storseger för Vittsjö på den fronten där Kristianstads klack inte gjorde mycket väsen av sig.
· 1407 åskådare. Direktsändning på Viaplay, SVT på plats, Radiosporten likaså. Det är stort intresse för Damallsvenskan och med ett EM i sommar lär inte intresset svalna.
· Kontinuitet ger resultat. Både Thomas Mårtensson i Vittsjö och Elisabet Gunnarsdottir har suttit länge på sina poster. Tålamodet ger framgång då båda lagen presterar resultat högt upp i tabellen.

SURFAR DU MED MOBILEN? KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA OCH SE BILDTEXT.