Adam Ringdahl, IK Pantern


Vi fortsätter att söka Osbyprofiler som agerar utanför kommungränserna och denna gång tog Hemmamatch tåget till staden som är synonym med bro, falafel och fotboll. ”Haur du sitt Malme, haur du sitt varden” Här finns en spelare som kanske gått en aning under radarn men som med sitt uppoffrande och fartfyllda spel samt blivit en omtyckt profil ute på ”Backarna”.

Det här är Adam Ringdahl.

Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer


I och med uttåget från förra årets division två skiljdes Osby IK och Adam Ringdahls vägar åt. Han hade varit bygden trogen under hela sitt liv och det var läge att söka sig vidare och hitta nya jaktmarker. Tillsammans med flickvännen blev det samboliv i storstaden Malmö och med facit i hand var det ett inte alls dumt beslut, på flera plan.
– Jag har alltid känt en kärlek för storstaden och speciellt Malmö. Sedan har min tjej bott här nere, vi har varit tillsammans i sju år så jag har varit här nere väldigt mycket. Har bott hemma hela tiden och ville ta steget ut. Hockeymässigt tog Pantern klivet upp samtidigt som Osby åkte ner i trean, då kände jag att jag ville testa något annat helt enkelt. På den vägen är det.


Att Ringdahl hamnade i svartgul Panterdress var inte helt självklart. Ibland kan det vara så att man själv får ta steget och visa att man finns och vem man är.
– Jag hörde av mig till klubben och sa att jag tänkte flytta ner. De visste ju ingenting om det så det blev att vi hade ett möte där vi snackade och de var nyfikna och ville lära känna vem jag var. Sen gick det snabbt, tränade två gånger under försäsongen sedan skrev vi kontrakt.

Osby IK lämnade division två i moll för ett drygt år sedan och det skär fortfarande i hjärtat på Adam som fortfarande lider över degraderingen.
– Det var verkligen tungt och tråkigt avslut. Speciellt när det är moderklubben. Det var inget roligt sätt att lämna på heller.


Ett blivande division tre lag byttes mot en division högre upp. Naturligtvis finns det olikheter om man jämför IK Pantern med den klubb Ringdahl tidigare representerat.
– Man märker att Pantern varit på väldigt hög nivå tidigare och då tänker jag mest på den allsvenska tiden. Det tänks på allt och man vet vad som krävs. Som spelare märker man av det.

Att komma in i laget har varit lättare än vad han trodde från början. Kanske mest om man tänker rent geografiskt. Adam förklarar:
– Det har gått förvånansvärt lätt att komma in i gänget. Jag har mött lag från Malmö tidigare och haft tufft mot dem tack vare att de varit stöddiga av sig. Men jag har blivit varmt välkommen och jag trivs väldigt bra i föreningen.


En intressant aspekt är hur #17 känner att han utvecklats som spelare under sitt dryga halvår i sin nya klubb och även som människa i en ny stad:
– Om jag jämför med OIK där man i princip känner alla tycker jag det har varit bra att komma till ett ställe där ingen vet vem jag är. Man får starta om på nytt. Man tar till sig mer om man hör det från någon man inte känner. Det tas på ett annat sätt vilket har lyft mig, på många plan. Utanför rinken har man fått klara sig på egen hand. Vi bor två i lägenheten men det är en del man får lära sig med tiden. Jag trivs jättebra i Malmö och i Pantern.


Nu vankas det snart play off mot division ett och det ”roliga börjar”.
– Vi är ett bra lag som är med i toppen och när vi spelar som vi ska då spelar vi väldigt bra. Att få vara med i ett lag som slåss där uppe och har positiva trender är inspirerande. Vi vill upp, det är helt klart men vi vet också att det är tuff konkurrens. I laget finns spelare med stort kunnande och varit med på hög nivå tidigare och bara där hör man vad som krävs. Tips och trix tar man åt sig.

Trots att mycket verkar falla på plats i Malmö just nu finns fortfarande hjärtat och kontakt med klubben uppe i nordöst.
– Jag följer resultaten men har tyvärr inte hunnit se någon match. Vi spelar ofta samtidigt. Det finns ju en del Osbygrabbar kvar och det är kul att det ska kvalas uppåt även där.


IK Panterns tränare, Emil Carnestad, är nöjd och glad att deras vägar korsades under sommaren 2022.
– En duktig ung hockeyspelare. Adam kom hit här och ville ta en plats. Hans inställning och engagemang är väldigt bra och han är en härlig person som flyter in bra i gruppen. Han är alltid här på träningar, glad och som spelare ger han alltid allt i båda riktningar. Vi har haft stor nytta av honom och han är med och bidrar med tempo både på träningar och match. Han kommer kunna ta ytterligare steg.


Tränaren tycker att han fått ut bra av sin adept som också varit inställsam till ett nytt sätt att spela:
– Han har anpassat sig bra. Nu har vi spelat ett spel i Pantern som han inte varit helt van vid men han kommit in i det väl. Vi har många duktiga spelare och en hög nivå och Adam tar steg hela tiden. Men jag är säker på att det finns mer att ta av. Han behöver tid att få anpassa sig ännu mer, det är ändå alltvåan vi spelar i och det är inte alltid lätt med tempo. Han bygger på sig erfarenhet och utvecklas därifrån.

Efter segern mot Boro/Vetlanda är det nästintill klart med kvalplatsen och frågan är om Ringdahls riviga, tuffa spelstil kan hjälpa laget ännu mer i ett tufft kval?
– Det är klart att han med sin fart kommer hjälpa oss. Slutspelsmatcher tenderar att bli tuffa och då har vi nytta av just det.


En resa har bara börjat. Inte bara i Kirsebergs ishall utan även i livet som helhet. Min känsla är att Adam Ringdahl funnit helt rätt plats. Både i Malmö och i IKP. Med de medspelare han har kan man med rätt attityd inhalera in detaljer, erfarenheter men framförallt hitta tillbaka glädjen i sporten. Något som är lättare än man tror att tappa bort på vägen. Den glädjen fann Adam Ringdahl åter i den gamla slitna hockeyladan på ”Backarna”.
Bara det skänker ett hockeyhjärta lycka.