Tjejhockey i Osby

Osby Ishockeyklubb har länge stått utan lag på tjejsidan. Nu är det kanske dags för en
förändring på den punkten. Och det mycket tack vare två starka viljor från Brunkelstorp. Hemmamatch hängde vid sargkanten när de efterlängtade skären togs på ”lilla banan”.

Söndag förmiddag brukar innebära full fart i Hangaren. Men denna söndag var lite mer speciell än andra söndagar. Det anordnades nämligen ”prova på hockey” för tjejer i klubbens regi. Alla i åldrarna 5-12 år var välkomna och det fans ett skönt gäng anmälda töser som inte ville annat än ta isen i besittning. Yngst var pigga Tintin Lind, 2,5 år gammal, som var visade friska takter på rören.  Det var givetvis ett stort ögonblick eftersom tjejlag inte funnits i klubben på flera år.
– Jag skulle säga att det var minst 15 år sedan vi hade tjejlag så det är glädjande nyheter. Vi i styrelsen har fått förslaget och naturligtvis håller vi tummarna att många vill börja spela hockey här hos oss, berättar Göran Dahlquist från styrelsen i OIK.

För dagen var Familjen Mårtensson arbetsledare då Johnny styrde från isen och Stina var behjälplig som alltiallo utanför densamma. Man hade dessutom förnämlig hjälp från klubbens tre tjejer, födda 2009, Ne, Vera och Siri.
– Johnny kan grejerna på isen så sköter jag allt annat utanför, analyserar damen bakom succén.

Stina Mårtensson har varit en passionerad drivkraft i tjejhockeyfrågan och sett till att alla förutsättningar fallit på plats för de två söndagarna som tjejerna får chansen att testa på sporten.
– Vår flicka, som är 7 år gammal, kände sig ensam i sitt lag och vi började titta på hur det ser ut i föreningen och i andra föreningar. De tjejer som spelar är ofta ensamma i sina lag. Det innebär vissa problem runtomkring matcher när det gäller omklädningsrum framförallt efter att man spelat klart. Man tappar den här lagkänslan och gemenskapen. Det som jag själv uppskattade som aktiv när man var liten.

Hemma i Brunkelstorp har man pratat mycket om hur det skulle vara med tjejlag kontra mot hur läget är just nu. Emla har varit positiv och nappat på de tankar som hennes föräldrar planterat.
– Hon har blivit väl omhändertagen när hon spelat med killarna så det är inte det som är problemet. Det är mer att hon vill ha tjejkompisar som spelar. Just det här att få sitta tillsammans före och efter match känns viktigt. svensk dam och flickhockey växer explosionsartat och vi tänkte att kan de så kan vi!

12 stycken tjejer kom till det första av två tillfällen som anordnats. Det kördes skridskoträning och olika lekar så att man skulle bli vän med balansen och få känna sig för. Stina berättar om upplägget:
– Vi började med att brainstorma hemma och prata med vår ungdomsordförande. Jessica på kansliet har hjälpt till med marknadsföringen. Vidare tittade vi på hur andra föreningar i närområdet gjort till exempel Frosta och Rögle. De har haft dagar där man kan prova på. Vi har goodie bags till deltagarna som en extra morot dessutom.

Att det blev positiv respons råder inget tvivel om när man tittar på skaran folk som står och följer adepterna på banan. Naturligtvis glädjande både för klubben och arrangörerna.
– Det är en liten ort och hockeyn är dominerad av killar så jag vågade kanske inte tro på att det fanns intresse men jag hoppades. Fyra var föranmälda men jag kan se att det är betydligt fler. Jag är jättelycklig just nu!

Målet på längre sikt är att starta ett tjejlag permanent. Reglerna är nu ändrade så att i de yngre åldrarna spelas poolspel (spelas på liten bana) och då krävs tre utespelare och en målvakt. Vi behöver inte så många tjejer för att kunna vara med. Och syns det att det finns hockey riktat mot tjejer så kommer det komma fler som vill vara med. Vi får ju börja någonstans. Vi vill visa: Vi finns här och detta är för er!

Man blir glad av att se det fina jobb som ledarna för tjejhockeyn lägger ner och engagemanget sprids till de deltagande som verkade ha en trevlig stund på isen. Om du är tjej eller känner någon tjej som är sugen på att testa en fartfylld sport med grym gemenskap. Tveka inte att kika ner till hallen och testa en träning med ”di röe”. Ni kommer inte ångra er. 

Det kommer ett tillfälle till att prova tjejhockey och det är på söndag den 10:e april.

För vidare information: Stina Mårtensson Ralsgård 0733-443510

Text: Andreas Bergman
Foto: Stina Mårtensson Ralsgård