Pär Johansson, Frölunda HC

För Pär Johanssons startade tränarkarriären med en skada i unga år när han själv spelade hockey och nu 17 år senare har han ett SM guld och två CHL-guld med ”sitt” Frölunda Indians.

Den nu 36 årige Osby-bördige Pär Johansson spelade som många andra hockey när han var yngre och var aktiv fram till han var 19 år.
– Jag skadade knäet och fick efter det frågan av Stefan ”Gusten” Gustavsson om jag ville hjälpa honom att coacha killarna födda -85 och sedan tog jag över det laget själv, på den vägen är det, berättar Pär.

Han fortsatte att coacha J-18 och J-20 i Osby innan han gjorde sina studier på Polishögskolan. Efter åren i Osby och studier kom Pär till Rögle och J-18 Elit som han var huvudtränare för i två år. Mellan åren  2006 och 2014 var han i Odense som både huvudtränare och assisterande tränare med en avstickare till Norge och Stjernen säsongen 07-08.

– Jag var i Odense samtidigt som Jocke Andersson (ass. tränare Kallinge/Ronneby) som också är från Osby, där jag var huvudtränare för A-laget och Jocke hade deras Div 1 lag.
Inför säsongen 14-15 var Pär tillbaka i Sverige och Mora IK och då spel i Allsvenskan.

När drömförfrågningen om att bli assisterande tränare i Frölunda vid sidan av Roger Rönnberg, blev betänketiden inte lång. I Frölunda har Pär ansvaret för backarna och boxplay.

Första året i Frölunda kunde inte bli bättre för Pär då Frölunda vann SHL finalen mot Skellefteå med 4-1 i matcher och första SM-guldet på 11 år för laget och dessutom har de vunnit CHL, Champions Hockey League två år i rad och nu senast mot Sparta Prag. Finalen spelades på hemmabana i Frölundaborg i Göteborg där Frölunda vann efter förlängning med 4-3.

Pär har ett år kvar på kontraktet i Frölunda och har inte planerat framtiden längre än så.
– Målet är att lära sig nya saker och jag trivs väldigt bra här i Frölunda och har fått sett många städer och länder. Om det blir en fortsättning i Frölunda och SHL eller det till och med blir KHL eller NHL det får framtiden utvisa.

Matchen Frölunda – Djurgården slutade 2-1 till Frölunda efter förlängning.

Text och bild: Peter Reimer