Jocke Andersson, KRIF

Vad gör Osby-profiler som är tränare eller spelare utanför kommungränsen? För att ta reda på det följde Hemmamatch med Kallinge/Ronneby´s assisterande tränare Jocke Andersson på en hemmamatch i Soft Center Arena. 
För att dra tillbaka historieklockan så har Jocke ett förflutet som både spelare och tränare i Osby IK. Som spelare var han aktiv upp till J-20 och efter det började han sin karriär inom tränaryrket.

Jag hade precis gjort värnplikten inom flygvapnet och efter det var ledarskapet lockande och hockeyn hade alltid funnits där, så det blev att jag 2001 tog över och tränade killarna som var födda -90. Jag tränade killarna i två år för att sedan fortsätta inom OIKs juniorverksamheten i ett år, berättar Jocke.

Efter en två år lång sejour som assisterande tränare i Glimma Hockey var han tillbaka i Osby IK för att träna -91:orna i några år.
– Det var en riktigt stark årgång med många bra och lovande spelare, vi vann även serien två år i rad med det laget, berättar Jocke.

Därefter fick Jocke ansvaret för Diö Hockey´s juniorverksamhet och även Haganässkolans gymnasieutbildning med hockeyinriktning. Innan han åter var tillbaka i Osby blev det två år i Odense där han bland annat jobbade med deras talangutveckling och då både i klubben och i Danmarks U-landslag.
– Det var lärorika år i Danmark framförallt organisatoriskt då föreningar är företag, berättar Jocke.

Han kom på nytt tillbaka till Osby för att denna gången jobba med A-laget säsongen 12/13 och 13/14. Dock blev det bara halva säsongen 13/14 då det fanns delade meningar mellan honom och klubben hur saker och ting skulle skötas, så de gick skilda vägar. Inför säsongen 14/15 blev han assisterande tränare i Tyringe vilket han även var säsongen efter. Där var han med och tog upp laget från div 2 till div 1. 

Som tränare är han både lyhörd och tydlig kring sina tankar hur saker och ting ska vara och är inte rädd för att ta viktiga beslut.
– Vissa saker kan man diskutera fram men ibland måste en person ta ett beslut och det är jag inte rädda för att ta. Det kan svida lite i början men på det långa hela så ger det resultat. Tillit skapar också resultat berättar Jocke och fortsätter. Vill man få tillit måste man ge tillit och då både från ledare och spelare.

Inför säsongen 16/17 startade KRIF med 23 nya spelare och det blev en tuff i start.
– Vi repade mod och framförallt vår struktur börjar sitta mer och mer. Jag tycker vi utmanar de bra lagen på ett mycket bra sätt och vår förhoppning är att kunna ta det här laget riktigt långt i slutändan.

På frågan hur det går i dagens match mot Borlänge har Jocke och laget en klar plan.
– Borlänge har en rätt dålig svit i ryggen och ligger precis under strecket och vinst ikväll så kan vi kapa av dem lite med fem poäng tillgodo mot dem och vi får mer arbetsro framöver. Jag tror att vi vinner med 3-1 idag, avslutar Jocke.
Det var inte helt fel tippat av Jocke, matchen slutade 5-1 till KRIF.

En matchdag:

7.00 Avresa från Osby.

8.30 Först på plats i klubbrummet och kaffet ska sättas igång (annars är blir det böter). Sätter även igång senaste matchen på video för analys.

9.30 Första ispasset för att få i gång kroppen inför dagens match.

11.00 Vilar några timmar i övernattningslägenheten med att kolla hockeyvideor och titta statistik på dagens motståndare.

12.30 Lunch. Brukar intagas på Bergslagskrogen där även endel av spelarna brukar äta.

14.30 Återsamling i klubbrummet.

15.20 Uppvärmning på is.

16.00 Match.

18.10 Segersång (förhoppningsvis) och matchens lirare utses i omklädningsrummet.

18.50 Avresa mot Osby.

20.00 Hemma i Osby.