Bergman på vift: Fürth


Det står semester på schemat och journalistjobbet är lagt åt sidan för en stund. Att ladda om inför hösten och skapa sig själv energi är viktigt men går det verkligen att hålla sig till detta?
Efter en härlig semester nere i Europa hade jag svårt att låta ”pennan” vila och såg därför till att placera mig på lite fotboll när jag ändå är ute och far. Eftersom jag på min semester hållit till i södra Bayern blev Greuther Fürths möte med Paderborn en bra avstickare där jag dessutom hoppades få se lite svensk brillans på den fina gröna mattan.

Signerat: Andreas Bergman

När man säger fotbollsresa tänker nog många eller nästan alla av oss på brittiska öarna och England i synnerhet. Premier League har tagit sig djupt in i våra vardagsrum och dominerar fullt ut intresset för svenskar när det gäller utländsk fotboll. Hit är också resorna dyra, det är svårt att få tag i biljetter samtidigt som det blir ”turistigt” eftersom ligan är så populär i stora delar av världen.


Om man istället blickar ner mot kontinenten finns det en oslipad diamant som jag gissar på att många missar i sin upphetsning över världens populäraste liga. Tyska Bundesliga eller ligor (för det finns faktiskt tre stycken) är lite undervärderad och det känns som en aning konstigt eftersom många tyska lag ofta huserar långt och högt upp i de europeiska cuperna. Här finns bjässen Bayern från München och den gula väggen i Dortmund men tysk fotboll är så mycket mer och är väl värd att resa till. Min uppgift är att i fem punkter visa varför man ska köra, flyga, ta tåg eller kanske rentav cykla för att gå på fotboll i Tyskland.


1. Stämningen:

Både på och utanför arenorna är Tyskland ett föredöme och slår England med hästlängder. Jag betvivlar inte engelsmännens passion för fotboll men priserna knuffar ofta bort de lokala supportrarna från matcherna och det är helt annat här. Supportrarna laddar upp genom att åka ut tidigt till arenorna och fanskarorna kan ofta (inte alltid) värma upp sida vid sida. Inne på arenan är ljudkulissen ofta hög där de båda klackarna gör sitt bästa för att hjälpa sitt lag till framgång. Naturligtvis är det höga publiksiffror i Bundesliga men andraligan är den liga i världen som har högst publiksnitt, på över 22 000 under föregående säsong. Det är en stor upplevelse att tillbringa en dag i och omkring en match men man ska vara ute i god tid för att få hela spektrumet.
2. Mål och åter mål:

Är det något man ska förbereda sig på är att det inte går att förbereda sig alls. Matcherna här drar ofta åt det galna hållet där offensiven prioriteras och det ofta blir målkalas som följd. ”Torspektakel” är ett ord som används titt som tätt och vi fick senast se detta i fredagens premiär då Hamburger SV slog tillbaka Schalke 04 med 5-3 i en smått osannolik historia. Naturligtvis är inte alls matcher så men chansen att man ska få uppleva något speciellt är ganska stor och det visade sig ännu en gång denna söndagseftermiddag.


3. Svenskar:

I Bundesliga 1 är det förhållandevis få svenskar där Mattias Svanberg (Wolfsburg) och Emil Forsberg (Leipzig) är de mest lysande stjärnorna men nu har vi också fått en utmanare i Hugo Larsson som genom transferrekord anslöt till Frankfurt under sommaren.
I andraligan är det fler intressanta spelare att hålla reda på. I matchen jag följde under söndagen var det bara Branimir Hrgota som visade sig på plan då målvakten från Glumslöv, Andreas Linde, fortfarande är skadad. Det är större chans att spana in något med blågult intresse i andraligan och det är alltid ett trevligt tillägg till en intressant match.

4. Nära, smidigt och billigt:

Att ta sig till Tyskland är alltid smidigt och väljer man ett annat färdmedel än bil finns det flera alternativ. Genom flyg från Kastrup når man flera destinationer men jag brukar föredra att ta antingen buss eller tåg. Tåg går smidigast till Hamburg från Köpenhamn men det finns även enstaka avgångar från Sverige. När det fungerar utan förseningar är det ett bra alternativ.
I norra Tyskland finns många trevliga destinationer. Förutom Hamburg, där både Hamburger SV och St. Pauli finns, är Rostock, Hannover och Bremen värdiga alternativ. Biljettpriserna ligger ofta på en resonabel nivå som gör att det ofta är mycket folk på matcherna. Beroende på vilken match du ska se kan du få en biljett för en summa som inte är på den nivå som Premier League erbjuder. Dessutom finns det ståplats här vilket både gynnar stämningen och plånboken.


5. Mat och dryck:

England har sina hamburgare men är det något man förknippar Tyskland med är det wurst & bier. Och det finns det, i mängder. En rolig detalj är att korven varierar från vilken del av landet du är i och du kan frossa i nürnberger, bratwurst, weisswurst, currywurst och frankfurter för att bara nämna en handfull. Bröd till är ett måste! Detta sköljs naturligtvis ner med öl, gärna från det lokala bryggeriet utanför arenan men inne på stadion är det likt Sverige ofta någon av de stora drakarna som har avtal.


Viel Spass!

Hur gick matchen då?:
Det dröjde inte lång tid innan Paderborn satte sig i en knivig sits då man fick en spelare utvisad. Tillställningen gled därmed mer och mer över i värdarnas händer och inte helt oväntat var det med en svensk som dirigent. Branimir Hrgota hade en fot med i det mesta som Fürth skapade och han var också den som spräckte nollan då han löpte sig fri och kallt placerade in bollen. 2-0 kom av bara farten och sedan var det Hrgota-show igen. En ny fin löpning och 3-0 på volley precis före paus. Game over!

Frågan var bara hur stor segern skulle bli? Furth radade upp målchanser och visade ett tryggt och säkert spel. Det hela slutade 5-0 och därmed kutade bayrarna upp i serietopp efter första omgången. Fint så.

Det var en själaglad matchvinnare som pratade med Hemmamatch i katakomberna efter slutvisslan:
– Vi får exakt den starten på matchen som vi behöver men det är synd att vår spelare skadar sig i situationen. Annars gör vi allting som vi ska göra men vi borde nog har gjort första målet lite tidigare. Dock är matchen över redan i halvtid.


Och den svenska lagkaptenen var nöjd med sin egen insats, fattas bara annat efter en sådan uppvisning:
– Kroppen känns jättebra. Vår försäsong har varit tuff men innan vi mötte Liverpool drog vi ner på tempot och det har gett resultat. När man får en så bra start och gör mål vill man bara fortsätta att göra mer och mer. Många i laget producerar poäng idag och det ger oss självförtroende men vi måste hålla fötterna på jorden.

Att Hrgota trivs i Tyskland är ingen hemlighet. Det är över 10 år sedan han tog steget som ung grabb från Jönköping ut i proffslivet och Mönchengladbach. Och i landet har han blivit kvar, ett fotbollsliv som ligger honom varmt om hjärtat:
– I princip varje arena är fullsatt och stämningen är grym. Sen om man tittar på andraligan som vi spelar i är den riktigt bra. Kvaliteten är hög men många ”stora” lag som krigar om uppflyttning men även de mindre lagen är mycket bra. Fotbollsmässigt är det mer tekniskt. Bollen ska gå snabbt från spelare till spelare och det är lite annorlunda från till exempel Championship där fokus ligger på mer fysiskt spel.

Och nu ska det firas?
– Såklart! Att få vinna på detta sätt och få göra två mål, det är underbart. Nu ska jag bara njuta, avslutar Hrgota.