Alexander Bergström, Tre Kronor

Det är nog ingen som har undgått att Alexander Bergström med rötter i Osby har fått Förbundskapten Grönborgs förtroende i Tre Kronor och för tredje turneringen i rad. Därför drog Hemmamatch till Göteborg och Sweden Hockey Games för att få en pratstund med Alexander när Tre Kronor skulle spela öppningsmatchen mot Tjeckien. 

HM: Hur tycker du matchen gick igår mot Tjeckien?
AB: Vinst är alltid en vinst och framförallt skönt för att det är hemmaplan. Viktigt för svensk hockey att det går bra i den här turneringen. Annars var det en ganska hafsig match och när vi fick en sådan kanonstart var det väldigt mycket att bejaka ledningen

HM: För den som inte vet, vem är Alexander Bergström?
AB: Jag 31 år och kommer som sagt från Osby, bor i ett nyköpt hus i Karlskrona med fru och en son på två år och en hund. Gillar hockey och är intresserad av entreprenörskap. Jag har hockeyn som heltidssysselsättning där det ibland blir mycket resande med mycket kvällar och helger. Det många ser är att man sticker iväg och tränar kl 8 och är hemma vid 13 men andra dagar är man hemma med bussen kl 4 morgonen. Då är det lite annorlunda.

HM: Hur kommer det sig att det blev hockey en gång i tiden?
AB: Jag började i sju årsåldern och alla mina kompisar i Osby spelade hockey. Vi var ett gäng som spelade både hockey och fotboll. Fick man träna med dem som var ett eller två år äldre så var det det roligaste som hade hänt det året. Så hockeyn har alltid varit nummer ett för mig.

HM: Har du några speciella minnen från ungdomsåren?
AB: Vi vann DM-guld mot Malmö i en match som slutade 2-1 när vi var 13-14 år och det kändes stort då inte många Osby-lag har vunnit det. Vi var på cuper både i Tjeckien och Köpenhamn och våra ledare gjorde ett jäkla jobb som åkte med på alla matcher och tog hand om oss i Tjeckien, helt fantastiskt jobb. Så ungdomsledarna ska man hålla hårt i.

HM: Vad hände efter åren i Osby?
AB: Jag gick hockeygymnasiet i Ängelholm och jag ville spela i Rögles J-18 och J-20 för att de låg i högsta serien. Jag spelade och bodde där i fyra år under hela juniortiden och med mestadels spel i J-20, spelade lite A-laget också.

HM: Kände du att du hade en hockeykarriär på gång där och då?
AB: Åren i Rögle gick det lite upp och ner för mig. Första två åren tänkte jag nog det men tredje fjärde året var jag rätt less på det och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Det var en jobbig period men jag hittade tillbaka till glädjen i hockey sen.

HM: Du var med och spelade i U-18 landslaget, hur var det?
AB: Det var såklart kul. Jag var med i tre turneringar men det fick för stora promotioner, jag tänkte att det var allt som räknades och det absolut viktigaste. Vilket jag nu i efterhand har insett att det var inte alls viktigt. Bara för att man är med där betyder inte att man är bättre eller sämre året efter.

HM: Hur kändes när Rikard Grönborg från Tre Kronor hörde av sig?
AB: Oj! Han ringde mig på söndagen innan det var officiellt och det slog till i hela bröstet. Vi pratade en lång stund första gången och det är ett minne för livet. Det var roligt att ringa runt till familjen och berätta det. Riktigt häftigt.

HM: Tror du att du får chansen att spela VM?
AB: Det vill till att jag spelar ännu bättre än vad jag gör nu och vilka som kan komma loss från NHL.

HM: Hur ser framtiden ut?
AB: Som hockeyspelare kan du inte planera så mycket, det kan komma nya erbjudanden eller får du inte vara kvar där du är. Men vi trivs väldigt bra i Karlskrona men har öppna sinnen om det dyker upp erbjudanden utomlands.

HM: Tillsist, hur går det i resten av turneringen?
AB: Vi siktar absolut på att vinna. Ryssarna har ett ganska ungt lag och de brukar köra på rätt bra så det kan bli en ganska tuff match i morgon. Men som sagt vi siktar på att vinna och det hade varit kul eftersom det är hemmaplan.

Tjeckien – Sverige 2-5 (Sweden Hockey Games)

Text och bild: Peter Reimer