Alexander Bergström, HV71

Alexander Bergströms hockeyresa tog fart rejält när han säsongen 15/16 var med och tog upp Karlskrona HK till hockeyns finrum SHL och då i en ålder av 30 år, en ”late bloomer” så fint det heter. Innan dessa hade han spelat många år i Allsvenskan och då i lag som Borås HC, Rögle BK och Malmö Redhawks.
Det har hänt en hel del för Alexander Bergström de senaste åren och för att stämma av läget begav sig Hemmamatch till Jönköping och hans senaste adress, HV71.

Men först spolar vi tillbaka tiden något, till säsongen 16/17. I Karlskrona hade han blivit en riktig poängmaskin Karlskrona, 40 poäng på 52 matcher och det gav eko även på landslagshåll och det dröjde inte länge förrän Herr Grönborg hörde av sig. Där fick Bergström spela både Channel One Cup och Sweden Hockey Games.
Säsongen 17/18 drog Alexander österut och Sibir Novosibirsk i ryska KHL. Succén fortsatte och han blev bland annat utnämnd till månades spelare i KHL. Under 2018 följde en annan höjdpunkt i hockeykarriären när Alexander blir uttagen till OS i Pyeongchang 2018 och än en gång fick han dra på sig de svenska landslagsstassen. Tyvärr blev det ingen succé för Tre Kronor i OS, de blev utslagna av Tyskland.
Sitt andra år i KHL blev det ny klubb, Traktor Chelyabinsk. Det blev en skadedrabbad säsong för Alexander då han bröt foten efter att blivit träffad av pucken och som gjorde att han missade nio veckor och 20 matcher. Trots det och flera skador i laget togs laget till slutspel där de förlorade med 4-0 i matcher. Med ett utgående kontrakt med Traktor Chelyabinsk stod Alexander utan kontrakt tills i höstas, dock hade ett flertal SHL-klubbar visat intresse men valet föll på HV71.

HM: Du är tillbaka i svensk hockey efter två år i KHL, hur tycker du hösten har varit i din nya klubb HV71?

AB: Jag tycker det har gått ganska bra. Det är en stor omställningen från KHL till SHL men HV71 spelar bra hockey och spelar mycket med pucken det har gynnat mig mycket. Det är en del småbitar som ska falla på plats men annars tycker jag det har gått bra.

HH: Valet föll på HV71, hur kommer det sig?

AB: Tanken var att jag skulle spela utomlands, jag hade erbjudande från två lag men jag kände att inget av dessa erbjudanden var min ”cup of tea”. Det var hur laget ser ut och rollen i laget som spelade in. Då började jag snegla hemåt Sverige och hade en lång dialog med HV71 som jag tycker har ett lag som passar mig. Sedan ligger Jönköping inom pendlingsavstånd till Karlskrona, där jag har ”hemma” med min fru Malin och barnen.

HM: När du började i HV71, kände du eller har du spelet med några av dina ny lagkompisar?

AB: Jag spelade med Simon Önerud i landslaget och i Novosibisk och utöver det kände jag tre-fyra till som jag lärt känna under åren.

HM: Vilka är dina starka sidor som spelare?

AB: Jag kan läsa spelet och förutspå händelser och reagera utifrån det. När vi var yngre spelade vi alltid smålagsspel på allmänhetens åkning och jag tror att det som har lagt grunden till spelförståelse. Idag är det ett ”highlights-samhälle” där du bara ser 5-10 sekunder från en match och då bara den coola finten eller spektakulära målet. När jag var yngre satt vi och tittade på hela matcher och fick då en bättre förståelse vad som föranledde målet.

HM: Utvecklas du fortfarande som spelare?

AB: Framförallt tålamod att komma in rätt i timingen i vissa situationer. Två andra saker jag upplever att jag blivit bättre på är jag har blivit smartare att täcka pucken och att placera mig rätt.

HM: Har din spelstil förändrats från KHL till SHL?

AB: Jag har inte ändrat min spelstil så mycket, men sen är det vilka du spelar med och då får man anpassa sig lite. Det kan ändras något om du byter lag men annars är jag den den spelaren jag är i grunden.

HM: Sist blev det vinst och det brukar bli tighta matcher mellan HV71 och Frölunda, hur ska ni ta en ny trea ikväll?

AB: Vi spelade väldigt bra den matchen och så är det marginaler. Vår målvakt oerhört bra och då framförallt första perioden. Men det gäller att vi får en bra start och göra en bra match i 60 minuter.

Kvällens match i ett fullsatt Kinnarps mot Frölunda blev en riktigt tight batalj och det var Frölunda som drog det längsta strået och vann med 2-1 (0-0, 0-0, 1-2).

Bild och text: Peter Reimer