Bergman på vift: Lyngby


Brukar ni ibland vakna upp på söndagsmorgonen och fundera på skillnaderna mellan allsvenskan och danska superligan? Allsvenskan är ju bekant för de flesta av oss då vi har lag på behörigt avstånd men det finns ju en liga som bara ligger några mil och en bro bort.
Sagt och gjort, jag packade väskan, fick med mig journalistkollega Filip Wollin och tog tåget över landsgränsen för att se, njuta och uppleva den danska superligan. Värt att notera är att jag inte tog det mest självklara valet och drog till stora stan för att se FCK eller Bröndby utan styrde kosan norröver till Lyngby för att få svar på några av mina tankar och funderingar.

Signerat: Andreas Bergman
Foto: Filip Wollin

Före matchen:
Det ska naturligtvis sägas att denna matchen inte var någon toppmatch och man kunde inte märka någon större uppladdning inför vad som komma skulle. Förorten i Köpenhamns utkanter verkar välbärgad men laget är inte det man har hört och sett mest av när vi pratar om Danmark.
Några strösupportrar laddade upp med Tuborg på den lokala puben men vi fann ingen uppstyrd samlingsplats.
Vägen till arenan däremot var bland de finaste man varit med om. Dansk idyll på högsta nivå!
En knixig väg mellan fina hus med halmtak och ledde oss upp till Lyngby idrottscenter där det var klart bättre aktivitet än nere på stan.
Det kändes en aning mindre uppstyrt än i Sverige då ingen riktigt visste och tog hand om oss på press när vi kom in på arenan. Det brukar man vara väldigt noga med i Sverige men till sist fann vi rätt och väl där fick vi också en aning om att matchen berörde mer svenska än vi först trodde. På läktaren sprang vi på Kalmars FF med både sportchef Jörgen Petersson och scout Peter Swärd. Naturligtvis nyfikna på spelare inför sommarfönstret och man hade varit hela helgen i Danmark för att ”sondera terrängen”.
– Det är mer intensivt spel här, förklarade Petersson som varit på plats i Danmark hela helgen för att bevaka matcher.


Under matchen:
Matchen i sig blev väldigt händelserik där det svängde fort och VAR fick spela en stor roll. Här är några av nyckelsituationerna.

· Minut 2 – straff till Lyngby och utvisning Odense (efter VAR – offside)
· Minut 17 – Straff till Odense och utvisning (efter VAR – samma)
· Minut 53 – mål Lyngby (efter VAR – offside)

VAR gav både bra och dåliga resultat under matchen. Både första och andra situationen är klockrena och precis det jag vill att videogranskning ska stå för. Den sista situationen var med liten marginal och det tog lång tid att kontrollera. Genast blev det ett störande moment i spelet och kändes mest drygt. Matchen i sig blev ingen ”kamp” utan Odense från Fyn var överlägsna med en man mer på plan.
0-4 talar sitt tydliga språk.


Det fanns svenska influenser även på planen. Hos Lyngby spelade gamle Helsingborgs-anfallaren Alfred Finnbogason, mest känd för sitt VM-mål mot Argentina för några år sedan. Som tränare i Odense på andra sidan planen stod Andreas Alm, tidigare AIK och Häcken och just Alm ska vi få anledning att återkomma till. Tyvärr levde matchen inte upp till några högre höjder, mest med tanke på att ett lag spelade 2/3 av matchen med en man mindre.
Strax under 6000 personer hade tagit sig till matchen och det var familjär stämning. Många barnfamiljer på plats och det förstår man då klubben lagt extra energi på hoppborgar och diverse aktiviteter för de små. Gästande Odense hade ett klent bortafölje med tanke på att det endast är en dryg timmes bilfärd hem. Gissar på att de ”stora” lagen har större följe men intresset känns inte alls på den nivå som det är i Sverige.
En sista notis var att båda lagen var väldigt unga sett till ålder. Man tvekar verkligen inte att släppa fram yngre spelare och det var något som många runt om planen pratade om och var stolta över. Man vill att de unga ska få chansen och kanske är det en av förklaringarna till att det skeppas iväg duktiga spelare i tid och otid från vår västra granne samtidigt som landslagen gör väldigt bra ifrån sig.

Efter matchen:
Min tanke var att prata och ställa några av de frågor jag grunnat på till coach Andreas Alm och det var sannerligen inga problem. I Sverige är det nästan alltid rigorös säkerhet kring planen och om man ska göra intervjuer görs detta smidigast utanför eller i anslutning till omklädningsrummet.
Här var det fritt blås och vi fick tillåtelse att gå in på planen omgående efter slutsignalen. Alm var dessutom öppenhjärtig och svarade intresserat på mina frågor. Att han gjorde det innan han gick till tv-intervjun är en rolig detalj.


Den svenska huvudtränaren var givetvis nöjd med sitt lags insats:
– Jag tycker att vi startar matchen bra offensivt och spenderar tid i deras straffområde. Sedan blir det en utvisning och vi får första målet. Det var bra tajming på de mål som vi får. Vi är vana vid VAR här över och det är klara situationer så det är inget konstigt med det.

När det gäller Sverige och ett eventuellt införande av liknande system i allsvenskan är Alm mer tveksam:
– Jag ser ingen anledning till att Sverige ska följa efter Danmark. Sverige är unikt inte bara genom att inte ha VAR utan även med 51%-regeln där medlemmarnas inflytande är viktigt. Det är ännu inte överbevisat att svensk fotboll behöver VAR men det kanske kommer en dag då jag ändrar mitt tyckande.


Vi har gjort resan med nyfikenheten om skillnaden mellan allsvenskan och superligan och Andreas Alm är en bra expert inom området då han huserat på bägge fronter:
– Det är en högre genomsnittlig kvalitet här på fysisk styrka. Passningsspelet är inte lika inriktat på possession och det korta passningsspelet i Sverige många gånger är bättre. Det handlar mer om kraft och tryck i Superligan. Det är ett annat ledarskap som behöver bedrivas för dig som tränare, andra förväntningar då du är utländsk tränare. Större förväntningar helt enkelt. Jag har tagit ett jobb som någon annan dansk tränare kunde haft och då måste man kunna bevisa det.


I framtiden ser han goda utsikter för sitt unga hungriga lag:
– Jag ser stora framtidsutsikter. Vi har ett väldigt ungt lag där bland annat en 06:a startar i backlinjen. Vi har föryngrat laget mycket. Jag tror att vi i framtiden kan göra stora försäljningar så där är vi på rätt väg. Sedan är det viktigt att komma topp 6 och där hoppas jag att vi ska kunna tränga oss in, avslutar Andreas Alm.