En (sista) matchdag med Shannon Lynn

Det finns många typer av människor. Arga, snälla, avundsjuka, giriga, blyga och så vidare. Sedan finns det personer som Shannon Lynn. En sådan där figur som man bara inte kan tycka illa om hur mycket man än försöker. En person som alla kommer ihåg på det där bra sättet och som får personer i omgivningen att växa. Alla borde ha en Shannon Lynn i sin närhet!

Att Vittsjö GIK förlorade matchen mot Hammarby och därmed tappade femteplatsen i årets damallsvenska skiter vi blankt i när vi lägger fokus på den här artikeln. Vårt sikte fanns på Vittsjös målvakt Shannon Lynn som gjorde sitt sista framträdande i den nordskånska klubben. Den klubb som hon egentligen bara skulle tillhört i tre månader men som istället växt till en livslång kärlek, inte bara till föreningen själv utan till orten, bygden och människorna som brinner för fotbollen.

Vi på Hemmamatch fick äran att hänga nära Shannon under dagen, ta pulsen och känna känslorna hos den skotska målvaktsesset under den sista dagen som aktiv.

09:30 Hemma hos Lynn/Adolfsson

Uppladdningen har börjat. Vi anländer en aning före bestämd tid vilket ger en iskall blick från Shannons fru och sambo Sandra Adolfsson. Hon hade ju velat städa undan frukosten först. Bortsett från den fadäsen var bemötandet varmt och välkomnande. Precis det som alla möts av som kommer i Shannon Lynns väg.
– Man har vant sig vid uppladdningar. Det handlar om rutiner men inte alltid samma. Ibland blir det gröt, ibland inte. Musik gillar jag så det är ofta på här hemma.

Shannon gjorde sin sista träning under fredagen och nu är det bara en match kvar. En liten försmak av vad som komma skall.
– Det var jobbigt redan igår och jag har funderat en hel del på det. Hur kommer allt att vara, hur kommer man att reagera? Jag ska verkligen försöka njuta av det så gott jag bara kan.

Samtalet går vidare. Många skratt men också en del allvar möter mig när jag nämner att matchen inte har så stor betydelse.
– Man får skapa sig mål. Det är viktigt. Det gäller att bli så högt man kan i tabellen och därför är matchen viktig för oss.

10:30 Samling Vittsjö

Laget samlas. Shannon och Sandra är alltid på plats tidigt.
– Det känns bäst så och vi trivs bra med att inte behöva stressa. Det är en härlig atmosfär i vårt lag och före matcherna hinner man prata både om fotboll och andra saker.
Just andra saker är i fokus när Shannon kliver in i omklädningsrummet. Hennes lagkamrater har dekorerat hennes plats med ballonger och girlanger signerat med ordet tack på. En försmak av vad som komma skall senare på eftermiddagen.

11:15 Värmning

Shannon värmer upp tillsammans med målvaktskollegan Sabrina D´Angelo. Det gäller att vara förberedd och trots att hon ska tillbringa matchen på bänken pushar hon sin lagkamrat och ger värmande ord. Många spelare skulle säkert varit besvikna över att inte få starta matchen. Shannon är inte sån, laget går först och så har det alltid varit. Hennes typ växer inte på träd längre.

12:00 Matchstart

En match där Vittsjö öppnade starkt, ledde men förlorade efter ett sent Hammarbymål. Stockholmskorna gick om i tabellen och Vittsjö hamnade på en sjätteplats. En underbar stämning inför över 1000 personers ögon.

Efter matchen:

Domaren Sofie Borck Janeheim blåser i sin pipa. Jag tittar snabbt på klockan. 95.14, det hela är över.
Vittsjöspelarna tackar sin publik. Den trogna hemmaklacken ropar: – Shannon, Shannon, Shannon! En välförtjänt hyllning efter 9 års tjänstgöring i samma klubb. Blommor, presenter, hyllningar och kramar.  Tårar rinner från vuxna människors kinder .Kärleken till den populära målvakten vill aldrig ta slut. Sällan har något varit mer välförtjänt. Speakern håller ett tal där han belyser orden: –  ”själ,  hjärta och tradition” Dessa orden personifierar Shannon Lynn för Vittsjö GIK. Alla verksamheter behöver en Shannon Lynn!

Med fler blommor och presenter än hon kan bära lämnar Shannon Lynn Idrottsparkens gräsmatta än sista gång. Bilder tas i mängder, ännu fler kramar. Alla vill ge tillbaka till den som alltid haft tid, bjudit på ett leende och som alltid satt sin klubb i främsta rummet.

Tränare, Thomas Mårtensson, som varit Shannons följeslagare under alla år har svårt att få fram hur viktig hans adept har varit
– En fin människa som jag kommer sakna jättemycket. Hennes sätt att vara snäll mot alla, hjälpa alla och ställer alltid upp. En riktig lagspelare. Det märks på supportrarna att hon är populär och kommer bli oerhört saknad. Livet går vidare men det är tråkigt att hon slutar, säger tränaren med tårar i ögonen.

Vi summerar och skriver in 5 november 2022. Gräsmattan på Vittsjö Idrottspark ser ut som ett slagfält. Här har Shannon Lynn haft sitt hem i 9 långa år men varje kapitel har sitt slut. Vad Shannon nu tar för sig står skrivit i stjärnorna men en sak är säker. Med sin inställning, charm och inte minst ödmjukhet kommer hon gå långt vart hon än hamnar.

Vi tackar för allt du gett fotbollen, klubben men framförallt bygden i stort.

It’s time for a new chapter!

Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer