Osby IK – Glimma HK

Osby IKs Danny Liscio gör (7)-4 under ishockeymatchen mellan Osby IK och Glimma HK. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

PlayOff inför kvalserie till HockeyTvåan Omg. 1
Vilka: Osby IK – Glimma HK 8-5 (2-2, 2-2, 4-1)
När: 2 mar 2023
Var: Osby Ishall
Publik: 771
Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

Det finns matcher och så finns det matcher som med det där lilla extra. Matcher som man minns och pratar om i år framöver. Sedan jag började följa OIK har det varit några stycken. Grästorp för några år sedan, Tyringepremiären i fjol och så gårdagens match. Det är liksom svårt att förbise betydelsen av ett derby och faktumet att det berör så många. 771 personer hade ställt eller bänkat sig i Hangaren igår för att uppleva första delen av den viktigaste hockeyveckan på mycket länge i vår närhet. Och jag tror alla är nöjda med valet att komma.

Man märkte tidigt att det var Glimma som satte an tonen och att Osby inte riktigt visste vilket ben man skulle stå på. Blygsel må det ha varit men ibland tar det ett tag att växa in i kostymen som det så fint heter. Gästerna fick ledningen via ett powerplay och Victor Nilssons eminenta styrning.


Sen hände något.

OIK började spela fysiskt. Man utnyttjade sin fart vilket inte alls passade gästerna från Glimåkra. Det small till höger och vänster, man vann puckar och det kändes som att den där kostymen passade ganska väl ändå. Kvitteringen lät inte vänta på sig när Alexandr Shalamov direkt sköt in pucken och bara sekunder senare var matchen vänd via Jokubas Minelga.


Glimma kom åter tillbaka i matchen då Albin Brännström vek in en backhand och helt jämnt in till första vilan. Man kunde också märka att det stod massor på spel. Det var grinigt, hett och en hel del press på domare Lindberg särskilt från gult håll som var framme och diskuterade nästan varje avblåsning.


Mittperioden var en enda lång kamp mellan Lindblom och Petersson. Nej, det var inte bara två spelare på plan men dessa utmärkte sig långt över den generella nivån av spelintelligens och utförande. Glimmas Fredrik Lindblom var överallt, stor, tuff, rejäl och att han dessutom gjorde två mål gjorde inte saken sämre för GHK. På andra sidan stod Daniel ”Tjyven” Petersson som var överallt, sådär lagom ful och bestämd som han är när han är som bäst. Han startade med ett skott som lite för lätt slank in mellan benskydden på Milton Svensson men mål nummer två var ett av de snyggaste i Osby Ishall sedan Stefans Lööws dagar. Han dribblade av och rundade flera motståndare för att från liten vinkel trä upp pucken i nät. Jag använder ibland uttrycket klassmål men det här var en nivå till och till publikens förtjusning oavgjort inför avgörandet.


Och så var det grejen med farten och fysiken. Ytterligare ett exempel på detta var när OIK vann pucken omgående i tredje perioden vilket gav Jegor Romanov läget som estländare förvaltade på bästa sätt. När sedan Glimmas Fredrik Hansson blev utvisad för tredje gången ökade Oscar Almberg till 6-4 med ett så kallat tyst skott från blålinjen.


Man kunde märka att matchen böljat över till ”di röes” favör och att det fanns hur mycket kraft som helst medan Glimma inte alls hade samma finess och ackuratess som tidigare. Danny Liscio, som fört en ganska anonym tillvaro så långt, skrinnade sig till ett finns läge och kanadensaren visade vad han kan bäst nämligen att avsluta. Ett lågt välplacerat skott avgjorde matchen fullständigt för i det här läget var tanken tom hos gästerna.


Summa summarum blev att första delen av det här dramat gick till Osby och fördel inför helgens match/matcher i Trollarinken. En magisk hockeykväll var slut. Det kvittar om man har sympatier hos OIK eller GHK så måste man älska matcher som dessa. Festligt, folkligt, känslor på och utanför rinken och inte minst fin hockey. När man slår en titt på de övriga matcherna i playoff som spelades samma kväll var publiksiffran inte över 200 på något håll. Så håll huvudet högt Osby och Glimåkrabor. Det ni skapade igår var speciellt och glädjande nog är det dags på lördag igen.


Njut medans tid är!

Fem punkter att notera:

· Målvaktsmatchen: Albin Jönsson vann klart över kollegan Milton Svensson i torsdagens match. Får Svensson fortsatt förtroende på lördag eller är det Björks tur?

· Lukas Björnsson: Det gick inte fort, var inte snyggt alla gånger men oj så viktig han är i matcher som denna. Kryper direkt i under skinnet på Glimmas nyckelspelare med sin fysik och tuffa spel. Ett genidrag än så länge. 

· Glimmas ungtuppar: Björkman och Melin har jag följt med noggrannhet under säsongen och de har levererat fint men igår var de osynliga. För gul framgång måste man ha igång dessa virvelvindar.

· Fredrik Lindblom: Vilken spelare Glimma förfogar över. Han är en ledare som med sitt spel leder laget och det är han OIK bör oroa sig över mest för spelare #27 på sin bästa nivå kommer han fortsätta att ställa stora frågor till Denny Dubblestyne och hans manskap

· Stämningen: 771 personer och vi snackar division 3. Båda klubbarna stoltserade med hejarklackar vilket höjde stämningen ytterligare och visst skötte de sig på bästa vis. Det blev till och med lite tuppfäktning på avstånd under slutet.
Kan det bli bättre?

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA OCH SE BILDTEXT.