Hemmamatch scoutar: Vida Arena, Växjö. (Växjö Lakers – Frölunda HC 6-2)

Ibland får Hemmamatch för sig att operera utanför vårt eget distrikt. Som under fredagskvällen då vi var på besök i Carl Von Linnéland för att ta pulsen på första matchen i semifinalserien mellan Växjö och Frölunda. Matchen i sig var naturligtvis viktig men vi höll också span på lite av varje i och runt Vida Arena.

Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

Matchen: 3/5. Tufft, tight och tätt. Men nja, det blev nog inte den fest som vi sett fram emot på förhand. Frölunda kändes trötta och när väl Växjö fick in ledningspucken i slutperioden var det aldrig nåt snack. Låt oss se om matchen tar fart redan under match 2.


Stämningen: 4/5. Växjöpubliken kan det här med slutspel och detta var inget undantag. Ståplatspubliken tog givetvis täten men då och då fick man hjälp av sittplats och skapar en fin ljudkuliss. Det positiva med en matchserie där två lag med hyfsat lagom avstånd möts är att det även fanns ett stort bortafölje. Inte riktigt fullsatt för kvällen och jag tror att det finns en växel till för Lakerssupportrarna när det verkligen drar ihop sig. Hur som helst, stämningen var bra men min känsla är att det finns mer att ta av framöver.


Arenan: 4/5. Som gjord för hockey. Mysig helt enkelt, enligt fotograf Peter Reimer. Och man kan bara hålla med honom. Det finns gott om plats, man ser bra var man än sitter och närheten till rinken är förträfflig. Publiken känns väl integrerad. Storleken på hallen är lagom men en liten besvikelse att arenan inte var utsåld. Det höjde nog ögonbrynen på en eller annan som tagit sig till hockeyfesten.


Upplevelsen: 4/5. Jo tack, den går inte att klaga på den totala upplevelsen. Växjö Lakers är en maktfaktor inom svensk ishockey och även på detta plan står man sig väldigt bra. Ett bra lag i en fin arena är ett vinnande koncept. Kokt korv i pausen, satt som en smäck!


Profilen: Det har väl inte undgått något att vi har en Osbyprofil mitt i denna pytt i panna av duktiga hockeyspelare. Joel Persson dirigerade sitt trollspö från backplats och var involverad i både det ena och andra när Lakers skapade trubbel i anfallszon. Börjar matchen med en assist av absolut toppklass när Martin Lundberg gav hemmalaget ledningen. Han var bidragande till att första matchen gick till Växjö Lakers läger. Och naturligtvis var skåningen strålande glad efter insatsen:
– En bra match överlag där vi spelar upp oss under period två och tre. Det är viktigt att vinna första matchen, vi vet vad som kommer vänta i Göteborg där de kommer sätta press på oss. Nyckeln idag var att lösa denna press och det kommer bli viktigt framöver också. För egen del känns det bra, stabilt genom hela matchen.


Noterat:
· Växjö – slutspelsstaden! Det är inte bara i Vida Arena som det spelas viktiga matcher på området. Även innebandylaget Vipers ska till att spela semifinal och det verkar som om det vankas toppmatcher nästan varje dag här i södra Småland.
· Johan Markussons tröja #38 hänger ensam i taket i Vida Arena. Nog lär någon eller några av dagens hemmafavoriter ha chansen att få sin tröja upphissad i framtiden.
· Det har pratats mycket om Joel Lundqvist eftersom han annonserat att detta är hans sista säsong. Under fredagen var Frölundas #20 osynlig, såg trött ut och om denna matchserien ska bli lång måste kaptenen i vitt lag steppa upp till gamla goda nivåer.