Jutta Rantala matchvinnare i hemmapremiären

Vittsjö GIKs Jutta Rantala gör 1-0 på straff under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BP. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Text: Andreas Bergman Bild: Peter Reimer

Vittsjö har satt ut sin första pjäs på den damallsvenska spelplanen. Man slog Brommapojkarna med 2-0 inför 525 åskådare på Österås IP. Finländska Jutta Rantala blev matchvinnare genom sina båda fullträffar.

Sol, blå himmel och sju plusgrader. Som ni hör var det fina väderförutsättningar när damallsvenskan kom till Hässleholm under söndagen. Vittsjö GIK har inte en spelduglig plan i byn ännu så Österås idrottsplats fick agera reserv när det vankades hemmapremiär. Gräsmattan var grön men knappast i något toppskick vilket spelarna fick erfara. Bollen studsade och hoppade samtidigt som det slogs upp tovor mest hela tiden.

Publiken hann knappt sätta sig ner innan det hettade till på allvar. Jutta Rantala tog sig fram på vänsterkanten och hennes halvträff träffade stolpen. Nära drömstart för det rödklädda hemmalaget som omgående var på alerten. Ett stort bollinnehav inledningsvis gav ingen utdelning men när vi närmade oss halvtimmen pekade domare Bobby Sjögren på straffpunkten efter en handssituation. Denna gång fick Jutta Rantala utdelning när hon gav Vittsjö ledningen med matchen första balja.

Vittsjö GIKs Jutta Rantala gör 1-0 på straff under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BP. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Även efter målet anförde Vittsjö tonen på matchen men spelet kuggade inte helt i och mycket berodde samtidigt på planens kvalitet som inte bjöd in till något skönspel. Således var det ledning för skånskorna i halvtid men första halvlek var inget som kommer gå historien som något det sprakade om.

Brommapojkarna gick omgående framåt under starten på akt två. Det var farligt både en och två gånger framför Elaine Burdett som så långt höll rent från baklängesmål. Kvalitén på fotbollen var om möjligt ännu sämre än i första halvlek och det gick inte bara att skylla på gräsmattans kondition. Men helt klart hade BP fått bättre ordning på sitt spel och vann fler dueller genom sitt resoluta spel.  

Vittsjö GIKs Elaine Burdett med en räddning under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BP. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Då dök Jutta Rantala upp igen! Hon kunde dubbla Vittsjös ledning med sin patenterade vänsterfot och bollen for upp som en projektil i krysset. Förarbetet var eminent av Clara Markstedt som fann sin lagkompis helt ensam i perfekt centralt läge. Ett mål som blev matchavgörande för VGIK släppt inte greppet man skaffat sig. Säsongens första seger och tre viktiga poäng in på kontot smakade mumma efter besöket på den tillfälliga hemmaplanen.

Vittsjö GIKs Jutta Rantala har gjort 2-0 under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BP. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Mittfältsstrategen Nellie Persson utvärderade sitt lags insats:
– Vi dominerar i första halvlek och har allt spel, skapar en hel del men gör inte så många mål. I den andra vet jag inte vad som händer, blir lite trötta och planen gjorde sitt till det hela. Tycker ändå att vi reder upp det bra.

Nästa hemmamatch för Vittsjö är det 17 april då BK Häcken gästar Vittsjö IP, eller blir det verkligen där?
– Planen här idag är inte bra men den är bättre än det vi har i Vittsjö just nu. Men det är klart att vi längtar ”hem”, avslutar Nellie Persson.

Damallsvenskan omg. 2
Vilka:
Vittsjö GIK – BP 2-0 (0-1)
Mål:
Jutta Rantala x 2
När:
2 apr 2023
Var:
Österås IP, Hässleholm
Publik:
535

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA OCH SE BILDTEXT.