Ett tidigt mål avgjorde


Sibbhult ställde åter till trubbel för IFK Osby. Ett tidigt mål avgjorde en match som bortalaget borde vunnit sett till spelövertag och målchanser.

Text och bild: Andreas Bergman

Årets seriespel börjar närma sig sin kulmen och matcherna blir bara viktigare och viktigare. Under fredagen reste IFK Osby österut för att ta revansch för den försmädliga förlusten på hemmaplan mot antagonisterna från Sibbhult. Kamraterna har fortfarande vittring på seriesegern men inte allt i egna händer. Dock krävdes en seger i derbyt och framförallt ett rakare och mer rejält spel än derbyt på IP i våras. En fotbollskväll i publikens smak med fint väder och mycket på spel, för båda lagen väntade.


Man kan skaffa bättre starter på matcher än den som Osby gav sig själva under fredagen. Det ringde tämligen omgående bakom Anton Malm efter ett nonchalant försvarsarbete och Sibbhult hade skaffat sig precis den inledning man drömt om och det redan innan klockan hade hunnit nå upp till minutens spel. Som lök på laxen tvingades arbetsmyran Melker Engqvist till byte med lindad fot vilket naturligtvis var ett avbräck för de vita. IFK hämtade sig från chocken och började spela bra, riktigt bra stundtals men det sista lilla i anfallsväg saknades tillsammans med en Noah Persson i hemmakassen som hade en bra afton så långt. Det goda hos gästerna stod Alexander Saistam för då han ofta och med kvalitet hade en fot med i bortalagets farligheter, främst då med sina giftiga hörnor och frisparkar. Målen lyste med sin frånvaro och beröm ska ges till Sibbhult som spelade kompakt, stred tappert och stod orubbligt när Osby attackerade på bred front.


Även under matchens andra halva var det Osby som styrde och ställde spelmässigt och ett hemmalag som försvarade sig med näbbar och klor. Den parkerade bussen var massiv men gästerna lyckades då och då luckra upp muren och komma till fina lägen. Noah Persson fortsatte att spela fint mellan stolparna och Osby hade svårt att hitta den sista skärpan när väl läge gavs. Närmast var det på ett inspel från högerkanten som styrdes i stolpen och när Melker Lundin fick en fot på bollen från nära håll men kraften var inte stark nog för att få bollen över mållinjen.


Mot slutet av kampen satsade IFK allt för en kvittering men trots ett gigantiskt bollinnehav matchen genom och flera fina målchanser lyckades man inte att kvittera den ledning som Sibbhult skaffat sig tidigt i matchen.


Mattias Nilsson, tränare i IFK Osby var nöjd trots förlusten:
– Tuff förlust. När vi möttes i Osby var vi inne i en tung period och ett kryss borde ha varit rättvist. Denna matchen får de en bra start på men sen tycker jag att vi spelar briljant fotboll men det handlar om att göra mål. Vi bränner för mycket, säkert 7-8 jättelägen. Men moralen vi visar och spelet gör det till en av våra bättre matcher mot ett bra Sibbhult. Visar vi detta i framtiden kommer vi att bli svårstoppade.


Bergmans noteringar från ”Myggvallen” (Färevallen)

”Stopp mot Topp”

Man kan säga att IFK Osby har gjort bra matcher mot topplagen men likväl står man där med 0 poäng efter 3 toppmatcher mot Sibbhult och Hanaskog. Det är den bistra sanningen och där måste Mattias Nilssons mannar finna botemedel inför ett kommande kvalspel.

”Passion”

När matchen var slut i diset på Färevallen såg det ut som slaget vid Lützen. 22 totalt utpumpade spelare sjönk ner i gräset och det är bara att lyfta på hatten. Viljan var det tusan inget fel på och en ärlig match mellan två lag utan filmningar eller fult spel. Ett krig mellan två lag som känner varandra både på och utanför planen där Sibbhult krigade bäst för dagen. Hoppas få se fler matcher lagen emellan i fyran nästa år.

”Storpublik”

Jag har nämnt det tidigare och kommer göra det igen. Intresset för lokal idrott är stort och brett i vårt hörn av Skåne. Det bänkade sig över 250 personer för att se de båda lagen göra upp om poängen. Lokal idrott är en så viktig del i våra liv och en stor del av vår identitet. Sluta aldrig att stötta och gå på de lokala lagens matcher. I en tid där kommuner gör allt för att skära ner för både idrott och ungdomar hoppas jag att vi står starka tillsammans.


Div 5 Nordöstra
Vilka:
Sibbhults IF – IFK Osby 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 (1) Albin Karlsson
När:
16 sep 2023
Var:
Färevallen
Publik:
250