Vittsjö GIKs Hanna Ekengren har gjort (1)-1 under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Derby är alltid derby och ett speciellt sådant i damallsvenskan är drabbningen mellan Vittsjö och Kristianstad. Två lag som stötts och blötts en hel del de senaste åren. Kristianstad var på förhand tippat i den absoluta toppen och man har fortfarande bra häng uppåt i tabellen. Vittsjö har trots en knackig offensiv tagit 12 poäng och inför kvällens drabbning bara tre poäng bakom KDFF. Således öppet för känslor, kamp och skönspel, Vittsjö IP låg som vanligt inbjudande för både publik och spelare.

Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

Tjong i medaljongen! Vi hann knappt bänka oss innan Kristianstad tog ledningen då Evelyne Viens drog till med en häxpipa, via touchande ben, som bara svepte in i maskorna. En smakstart för gästerna som tog ett bastant grepp om händelserna. Drömmålet följdes av ställningskrig men med en känsla av att KDFF hade koll på läget. De offensiva försöken från hemmalagets sida var lätträknade och när det väl hände var skickligheten inte tillräcklig för att störa. Dock stred man tappert i sann vittsjöanda och höll huvudet högt trots tidig motvind.

Kristianstads KDFF spelare firar efter att Evelyne Viens gjort 0-1 målet under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Halvleken fortsatte utan superheta målchanser och man satt väntandes på vilket lag som skulle spela ut sitt nästa drag. Gästerna var närmast att utöka ledningen men förnämlig täckning från hemmatjejerna gav bara en hörna istället för nytt målrassel. Vittsjö skapade sin bästa målchans mot slutet av halvleken då Jutta Rantalas fräsande skott gick utanför, vilket gjorde att 0-1 stod sig halvleken ut.

Vittsjö GIKs Jutta Rantala med en målchans under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Vittsjö kom ut med ny energi till akt två och Jutta Rantala började skjuta in sig även om finskan inte fått bollarna på mål så långt in i matchen. Klart mer initiativ från hemmalaget efter paus och man visade ett klart bättre spel än det vi hade i minnet från tidigare. Kristianstad kontrade och då handlade det ofta om Evelyne Viens som fortsatte att skapa oreda med sina löpningar.
Men till sist skulle Vittsjö komma ikapp och det genom den spelare som gör mål till som tätt numera. Hanna Ekengren kunde från nära håll få kalufsen på bollen till en rättvis kvittering sett till spelbilden.

Vittsjö GIKs Hanna Ekengren gör(1)-1 under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Ekengren var sedan på vippen att ge Vittsjö ledningen på en blixtrande kontring men lyckades med konststycket att hålla bollen utanför målramen från nära håll. Ett liknande läge fick sedan Clara Markstedt och nu hade matchen och framförallt VGIK vaknat på allvar.

Stökigt framför Kristianstads KDFFs mål under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Vittsjö GIKs Elaine Burdett med en räddning under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Nu var det målchans i stort sett varje anfall och man väntade bara på att något lag skulle ta ledningen. Med tanke på vilka chanser som lagen skapade är det smått otroligt att vi inte fick se fler fullträffar utan matchen slutade oavgjort. Lagen hade varsin halvlek och totalt sett var oavgjort rättvist men vilken comeback från hemmalaget i halvlek två.

Vittsjö GIKs Clara Markstedt, Jutta Rantala och Hanna Ekengren efter fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och Kristianstads DFF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

· Glädjande med flera kopplingar till Osby under derbyt. På Kristianstads bänk fanns assisterande tränare, Alexander Fridlund, som så framgångsrikt tränade IFK´s damlag för några år sedan. Vid hans sida, Issa Sjöstedt, som fungerar som lagledare. Hos Vittsjö finns naturligtvis lagkaptenen, Sandra Adolfsson, boende i byn.
· Kristianstad bortaställ lämnar en hel del mer att önska. Neongult som för en tanke till skolpoliser eller möjligen Skånetrafikens hjälppersonal vid tågkaos. Ett ovanligt val men man lär inte behöva tänka på att något annat lag har nåt liknande. En sak är klar: Man syns!
· Vittsjö GIK hade mönstrat en offensiv elva men den viktigaste pjäsen är fortfarande skadad. Katrina Gorrys färdigheter är det som saknas i Vittsjö just nu för att få en dimension till i spelet. Spelsinnet, passningsskickligheten och skottet från distans. Vi hoppas på en snar återkomst!