BK Häcken cupmästare

BK Häcken vinner svenska cupen 2023. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Under torsdagen begav sig Hemmamatch utanför sitt reservat för att ta temperaturen på cupfinalen mellan Mjällby AIF och BK Häcken. Möjligen kan man ändå räkna artikeln som någorlunda lokal då många boende i Osby lämnar byn över sommaren för att njuta av semestern på Listerlandet. Dessutom hyser flertalet (väldigt många om vi ska vara ärliga) sympatier för det gula laget från Blekinge och därmed placerar vi matchen under kategorin regional.

Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

Matchen stavas med stort M hos alla i Hällevik med omnejd och är troligen den största bataljen i Mjällby AIFs historia. Alltså inte bara en Europaplats på spel utan också stor prestige och en längtan efter en titel både hos framförallt Mjällby men även Häcken.

Låt oss göra nedslag och ta temperaturen på händelser, ageranden och känslor från Strandvallen.


Matchen:

Nja, det här var en ganska ensidig historia och trots att Mjällby stod upp väl under nästan hela första halvlek var matchen avgjord i paus. Häcken är ett av de bästa lagen i Sverige just nu och det är ingen slump att man nu innehar dubbla mästartitlar. Stjärnorna måste stå helt rätt för att MAIF ska kunna rubba ett sådant lag och idag var det aldrig nära. Snabbare i både tanke och utförande ledde till en bergsäker vinst och ännu en pokal hem till Hisingen.

Mjällby AIFs Tom Pettersson i duell med Peter Abrahamsson under fotbollsmatchen mellan Mjällby AIF och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

BK Häckens Akoua Romeo Amane och Mjällby AIFs Herman Johansson under fotbollsmatchen mellan Mjällby AIF och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

BK Häckens Samuel Gustafsson har gjort 0-4 under fotbollsmatchen mellan Mjällby AIF och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Stämningen:

Här får vi väl vara ärliga att säga att den var hygglig. Det är ju två lag som inte är kända för att ha de bästa klackarna men de gjorde sitt bästa och yttersta för att stötta sina lag. Häcken körde samma ramsa i 39 minuter innan man bytte och de vann ändå klackmatchen ganska så övertygande. På tifo-agendan var det mer känsla och utförande hos hemmafansen. Där var det ganska slätstruket från Häckens sida men jag är också bortskämd eftersom mina sympatier ligger hos Malmö FF. Men jag kan inte sluta undra var alla Häckenfans var under åren de inte var ett topplag?





Arrangemanget:

Om man varit och tittat på fotboll i europeiska cuper och ligamatcher i de stora fotbollsländerna vet man att det mesta är ganska uppstyrt.  Det ser mångt och mycket likadant ut. Så är det inte på Strandvallen och jag bara ÄLSKAR det. Doft från grillad korv och nystekt sill slingrar sig mellan de små trädbodarna. Tävlingar och ett jazzband tar ifrån tårna och det svänger precis lagom mycket för att man ska komma i stämning.  För lite toaletter är det enda som jag hade att anmärka på då köerna ringlade långa.



Dock en uppsluppen stämning där alla är vänliga i själen och fokuserade på att göra allt för att detta ska bli en minnesvärd dag. Mysigt med glimten i ögat är sammanfattningen om anordningen från gulsvart hemmahåll.


Arenan:

”Pissarena” enligt vissa, förtjusande enligt andra. En sak är klar. Strandvallen är något unikt inom svensk elitfotboll. Det är inte så många lag som spelar på en arena så vackert placerad nära havet där doften från Östersjön ligger som en ljuv kyss från arenans blöta granne.  Närheten till spelet är arenans hjärta och tillsammans med sin relativt nätta storlek gör den till ett gemytligt ställe att se fotboll på. Givetvis är praktfullast vid fullsatt tillstånd och därför levde hela området upp när det vankades final i vår svenska cup. Så här kan faktiskt Samuel Gustafson slänga sig i väggen. Strandvallen är något speciellt och det i positiv mening.


Rättskiparen:

De bästa domarna ska döma de bästa matcherna och det ärofyllda uppdraget hade tilldelats Mohammed Al-Hakim som tillsammans med assisterande domarna Fredrik Klyver och Robin Wilde skulle styra matchen i hamn. Hade rätt bra kontroll på händelserna men missade han en straff till hemmalagets favör i första halvlek? Annars var det ingen svårdömt match, därtill var skillnaden mellan lagen allt för stor.  Al-Hakim tar dock hem priset för Sveriges tightaste domartröja och bara det är en bedrift.

Mjällby AIFs Herman Johansson i diskussion med Mohammed Al-Hakim under fotbollsmatchen mellan Mjällby AIF och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

· Avslutningsvis är det märkligt att ett sådant fint evenemang inte kan få en värdig avslutning. Kan man inte bara vinna och sedan njuta av det. En hel drös av Häckensupportrar skulle springa och med obscena gester håna hemmalagets supportrar med oroligheter och slagsmål som följd. Smolk i en annars grym bägare på Strandvallen.

· Nu blev det inget Europaspel för Mjällby och istället kommer Kalmar FF att vara det sista laget som representerar Sverige i sommarens kvalspel. Det blir intressant att se vad smålänningarna kan göra mot utländskt motstånd.

· Det är olika världar för pressen. Undertecknad satt gott och åt fotbollsbakelse på pressläktaren när fotograf Reimer stred tappert ute i solen. Ska noteras att han drack 4 Ramlösa och var nöjd med sin nya keps med motiv av hemmamatch. Gott så! Han gjorde som vanligt ett kanonjobb och vi hoppas ni gillar både bilder och text.

Over and out från Strandvallen.
Andreas Bergman

Svenska Cupen Final
Vilka:
Mjällby AIF – BK Häcken 1-4 (0-2)
När:
18 maj 2023
Var:
Strandvallen
Publik:
5832

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA OCH SE BILDTEXT.