1-0 (36´) Linda Sällström, 1-1 (38´) Jenna Hellstrom, 1-2 (40´) Michaela Kovacs
623
Text: Andreas Bergman
Peter Reimer

Tung söndag för Vittsjö

Vittsjö GIK hade en tung söndag. Dels förlorade man mot Örebro och dessutom vann samtliga toppkonkurrenter vilket ger ett stort hopp upp till topp tre. Matchen på idrottsparken dominerades av hemmalaget men gästande KIF var effektivast och lyckades stänga ner Vittsjö på ett stabilt sätt.

Det var nästan ett krav för Vittsjö GIK att ta tre poäng mot KIF Örebro för att haka på tåget i toppen med slutdestination Champions Leaguekval. Vårsäsongens sista match hemma på idrottsparken gav goda chanser att utöka segersviten till dubbla matcher. Nordöstra Skåne hade bjudit på regn under hela söndagen men lämpligt nog höll sig dropparna borta från matchstart.

Hemmalaget visade mest offensiva intentioner i matchinledningen. Man ägde bollen nästan hela tiden, skapade flera  skottlägen men det utmynnade inte i någon rejäl målchans så långt. Vittsjös vann ofta tillbaka bollen snabbt genom sin fina press. Dock räcker det inte med stort bollinnehav utan mål måste ju också tillverkas för att man ska vinna fotbollsmatcher.

Efter dryga tjugo minuter började Vittsjö varva upp och den första stora chansen skapades på en frispark från Katarina Gorry som skapade tumult framför Örebros mål. Gorry fortsatte att oroa och stötte ett lågt inlägg precis utanför stolpen minuter senare och de rödblå närmade sig ett välförtjänt ledningsmål. Vid det här läget kom chanserna slag i slag och när Linda Sällström fick fritt skottläge från straffpunkten trodde nog de flesta hemmasupportrar att nollan skulle spräckas men bollen stoppades på mållinjen. Retfullt för Sällström som haft problem med effektiviteten under så gott som hela säsongen så långt (2 mål inför matchen). Men skam den som ger sig och på en hörna gick Sällström upp och fick kalufsen på bollen som dök in i mål. En skön ledning för hemmalaget och ytterst rättvis.

Från ingenstans kvitterade KIF Örebro genom Jenna Hellstrom, ett läge som var gästernas första under matchen och ett bevis på att ett lag är som mest sårbart när man nyss gjort mål. Som lök på laxen tog Närkelaget också ledningen och man hade därmed otroligt nog vänt på en match som Vittsjö dominerat med eftertryck. Två mål på tre minuter gav pausresultatet 1-2.

Efter den chockerande avslutningen på halvlek ett fanns det bara ett läge för Vittsjö och det var full fräs i offensiv riktning. Man fick dock inte samma grepp om sin motståndare som i första halvlek och det anades frustration i hemmalägret. Anfallsförsöken mynnade allt som oftast ut i ingenting. Fasta situationer kunde vara medicinen och på just en sådan skapade Vittsjö en fin chans men Katarina Gorrys frispark räddades fint av Tova Enblom i bortamålet.

Hemmalaget fortsatte att vara desperata men det utmynnade främst i ett antal ofarliga hörnor som inte ställde till det nämnvärt för ett starkt och kompakt Örebroförsvar.

Hemmamatch noterar:

· Mie Leth Jans avtackades före matchen då hon spelat sin sista match för GIK.  Den skickliga, solida danskan flyttar hemåt till vårt västra grannland.
· Ett festligt inslag på Vittsjö Idrottspark är den blåsande trumpetaren. Med fanfar vid start på den respektive halvlekarna samt vid mål höjs stämningen avsevärt.
· En vårsäsong med toppar och dalar för Vittsjö men problemet att förvalta målchanser är det som tränarduon måste slipa på under EM-uppehållet