Sverige – USA

Landskamp U23
Vilka:
Sverige – USA 0-3 (0-1)
Mål:
0-1 (45´) Alyssa Thompson, 0-2 (57´) Ava Cook, 0-3 (76´) Kerry Abello
När:
28 jun 2022
Var:
Vittsjö IP
Publik:
824
Text: Andreas Bergman
Foto:
Peter Reimer

USA vann trenationsturneringen efter seger mot värdlandet Sverige. Trots en god svensk start var det aldrig något snack och det blev till sist stora siffror inför storpublik i Vittsjö.

Damallsvenskan har sommarlov men saker och ting är inte stilla på Vittsjö Idrottspark. Under tisdagen spelades U-23 landskamp mellan Sverige och USA i det för dagen utmärkta skånska sommarvädret. Båda lagen hade passat på att slå Indien och således hade vi en ren turneringsfinal att se fram emot. I nästa vecka börjar dam-EM i England och förhoppningsvis har vi en eller flera kommande stjärnor till den blågula tröjan för framtida mästerskap.

Blågult inledde optimistiskt och vek inte en tum i närkamperna när chansen gavs. Det var två spelskickliga lag som mätte krafterna Sveriges presspel skapade en aning trassel för amerikanskorna. På sin vänsterkant inledde Emilia Larsson piggt och alert. Hon skapade matchen första chans men avslutet lämnade mer att önska.  När USA skapade sitt första läge blev det farligare och målvakt Emma Lind tvingades till en vass parad för att förhindra ett amerikanskt ledningsmål.
Värmen tog ut sin rätt och tempot sjönk allt eftersom men gästerna började hitta mer och mer rätt i matchen med sitt finurliga spel. Trots detta var antal farliga lägen var lätträknade. 
Burväktare Lind fortsatte att visa god form då hon knep ett friläge med knappa fem minuter kvar till paus. USA var snabba i omställningarna och det var på just sådana man skapade sina lägen.  Och tog också ledningen om än en aning snöpligt. Efter ny räddning från Emma Lind skulle svenska försvaret bara rensa undan läderkulan men tog det alldeles för passivt och bollen hamnade på framstörtande Alyssa Thompson. Ett onödigt mål precis före paus.

USA fortsatte på inslagen väg i början av andra akten. Vindsnabbe Alyssa Thompson fortsatte att susa förbi på sin kant och efter en hörna räddades bollen på mållinjen av en gulblå försvarare. Ur nästan ingenting skapade Sverige en jättechans men Cornelia Kapocs brände grovt det kvitteringsläge som dök upp. Istället utökade USA ledningen till 0-2 och det på ett vackert mål efter en fin genomskärare rakt förbi den svenska backlinjen där Ava Cook var säkerheten själv i avslutet. 

Var matchen över? Nej, sannerligen inte. Sverige repade mod och var bara hårsmånen från reducering då bollen for som en flipperkula men inte ville hela vägen över mållinjen trots flera bra chanser. Under slutkvarten gjorde svenskorna sitt bästa för att skapa en forcering men det blåröda bortalaget visade åter sin effektivitet i kontringsspelet då Kerry Abelo knorrade in det tredje bortamålet. Och då var matchen över!

När vi summerade tillställningen blev det klara 0-3 i amerikansk favör. En rättvis seger efter att Sverige inledde bäst men USA sedan tog över fullständigt. Man gav svenskorna en lektion i snabbhet, spelskicklighet och framförallt effektivitet.

Hemmamatch noterar:

· Det är inte lite folk som rör sig runt och i landslagstrupper numera. Känslan var att lika många ledare som spelare fanns på planen under uppvärmningen. En hel församling med olika uppgifter är något vi är vana vid i dagens idrott. Har det alltid varit så?

· Sparar ner från pressläktaren och ser en riktig ikon när det gäller damfotboll. Erling Nilsson, FC Rosengårds före detta sportchef,  har varit med i ”gamet” i 100 år men missar aldrig chansen att hitta nya talanger. Något har är bäst på i Sverige och både Rosengård och svensk fotboll i allmänhet har mycket att tacka denna profil för. 

· Stort intresse för fotboll i Vittsjö. Det är inte bara GIK som drar till sig uppmärksamhet. 824 personer hade bänkat sig i kvällssolen. Glädjande!

SURFAR DU MED MOBILEN? KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA OCH SE BILDTEXT.