Så är vi äntligen igång med matchandet på idrottsplatsen


IFK Osby förlorade debutslaget på hemmaplan. Laholm var starkast i kylan och kunde vinna efter dubbla sena fullträffar. Trots detta fanns det en hel del positiva saker att ta med sig.
– Ett steg framåt jämfört med senast, berömmer tränare Fredrik Olsson

Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

Så är vi äntligen igång med matchandet på idrottsplatsen. Två matcher blev en då herrarnas match ställdes in med kort varsel då gästande Markaryd inte fick ihop fullt lag. Märkligt.

Damernas match kunde dock genomföras utan problem och publiken gladdes över att äntligen få se bollen rulla och vi kan därmed klippa bandet till fotbollsåret 2024.

IFK Osbys Elin Danielsson under träningsmatchen mellan IFK Osby och Laholms FK. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Inledningen på matchen blev spänd och lagen tog ut varandra genom smarta och välorganiserade försvarsspel. IFK inledde bäst men hade svårt att komma till några enorma målchanser. Elin Danielsson var den som kom närmast då hon var på hugget löpmässigt men bollen ville inte hitta nätmaskorna. Bortalaget från Halland tog över spelet ju längre halvleken led och skapade mest och bäst men Elsa Lindhe visade ett säkert målvaktsspel samtidigt som Laholm inte hade siktet inställt. Mållöst till halvtid.

IFK Osbys Elsa Lindhe under träningsmatchen mellan IFK Osby och Laholms FK. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Laholms FKs Amelie Wennström har gjort 0-1 under träningsmatchen mellan IFK Osby och Laholms FK. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Som sig bör byttes det friskt och ofta under matchens andra del vilket ledde till att spelet inte nådde några högre höjder. Man ska fortfarande ha med sig att det är försäsong och därmed en hel del att slipa på för båda lagen. Laholm var fortsatt hetast och spelförande vilket till sist ledde till ledningsmål då bollen etsade sig fast i Osbys straffområde. Mot slutet kom även matchavgörande 0-2. Trots nederlaget var tränare Fredrik Olsson nöjd med många saker han fick bevittna under lördagen:
– Jag tycker att tjejerna tar ett bra steg och att jag får bra svar. Den första halvleken är bra, sedan är det träningsmatch och vi vill rotera och prova. Det gör att det blir lite rörigt på slutet och vi tappar positioner. Men det är viktigt för oss att de unga ska få komma in och prova sina vingar. Om man inte får göra det på försäsongen, när ska man då få göra det?

IFK Osbys Molly Nilsson under träningsmatchen mellan IFK Osby och Laholms FK. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Vad är du mest nöjd med?
– Backlinjen håller ihop det på ett strålande sätt samtidigt som centrallinjen gör ett starkt jobb. Ni jobbar med ett nytt spelsätt, hur långt tycker du att ni har kommit på vägen?
– Jag tycker ändå att vi kommit en bra bit. Vi börjar sätta en del av vårt spelsätt och det är en stor skillnad mot förra matchen. Med ett nytt spelsätt är det en lång väg att gå och vi får prioritera vissa delar varje gång. Vi tar ett steg i taget och har bra riktning på arbetssättet.

Osbys tränare Fredrik Olsson och Renée Salomonsson under träningsmatchen mellan IFK Osby och Laholms FK. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Bergmans 3 spaningar:
– Planen på idrottsplatsen höll fin kvalitet och gjorde det möjligt för ett fint spel. I tider där man kan läsa om dåliga planer och inställda matcher har IFK ett fint alternativ. Men vi längtar till gräsmatcher för fotboll ska egentligen inte spelas på plast.
– Beröm med stort B till backlinjen i IFK som agerade med säkerhet och pondus. Det kommer bli viktigt när seriematcherna vankas framöver.
– Ett utropstecken var Liv Kronqvist som var frejdig på sin kant och hittade vägar framåt flera gånger. Dessutom med en del attityd och humör vilket domaren fick veta när han inte dömde inkast åt rätt håll.

IFK Osbys Liv Kronqvist under träningsmatchen mellan IFK Osby och Laholms FK. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Träningsmatch
Vilka: IFK Osby – Laholm FK 0-2 (0-0)
Mål: 0-1 78´ Amelie Wennström, 0-2 88´ Alva Johansson.
När: 10 feb
Var: Osby IP
Publik: ca 40 st och ett par hundar som trotsade kylan.