Osby IKs Jegor Romanov har gjort (4)-3 i suddendeath under träningsmatchen mellan Osby IK och Värnamo GIK. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Vilka: Osby IK – Värnamo GIK 4-3 ot (0-0, 2-3, 2-0)
Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

Osby IK stod för en imponerande och heroisk insats när man besegrade Värnamo efter förlängning. Ett tappert gäng på elva utespelare krigade sig tillbaka från en svår situation och genom en fin tredjeperiod. 112 personer njöt av att hockeyn var tillbaka i byn.

Typiskt försäsong! Det var ett starkt decimerat OIK som beträdde Hangarens is för säsongen första hemmamatch. 11 tappra utespelarsjälar fanns i laguppställningen mot Värnamo som rest ner från Småland med något fler utespelare. Dock en bit ifrån full trupp.

Inledningen präglades mer av ”käppakrig” än av skönspel men fullt logiskt med tanke på truppens storlek var det Värnamo som styrde händelserna. Man snurrade friskt kring Osbymålet vilket skottstatistiken 3-15 visar. Lyckligtvis spelade Jonathan Classon fint i kassen och fredade sitt mål med ackuratess när gästerna attackerade. OIK i sin tur skapade inget större tryck om ju längre perioden gick desto mer tröt orken. Men några mål blev det inte, i alla fall inte under de första tjugo minuterna.

Andra perioden blev en aning roligare åtminstone från åskådarperspektiv. Värnamo inledde starkt och fortsatte på inslagen bana genom att lägga beslag på puckinnehavet och anfalla. Men efter ett tag blev det en mer öppen tillställning och det gynnade Osby som hittade mer rätt i spelet. Man skapade både ett friläge genom Jokubas Minelga och ett stolpskott från Jegor Romanov men pucken ville inte hitta några nätmaskor så långt. Istället var det gästerna som fick första målet då en puck studsade flera gånger om innan den fann vägen in förbi en chanslös Classon. Av bara farten kom även 0-2 på en spelvändning som vinklades i nät från nära håll.

OIK gav inte upp utan reducerade kort senare genom ungraren Soma Kurian. Regissörer till målet var nyss nämnde Minelga och främst Colin Holmström som öppnade stora ytor i försvaret med sin fina långa passning. Ett powerplay i perioden slutminuter gav gästerna en tvåmålsledning och det kunde nog vara rättvist när vi summerade två perioder.

Var matchen avgjord? Nej sannerligen inte. OIK samlade all kraft man hade kvar i tanken och presterade en finfin sista period där man också lyckades hämta ikapp det underläge man satt sig i. Colin Holmström tog på sig chefsrollen och började med att påpassligt göra 2-3 i periodens första minut. Samme Holmström ryckte sedan till sig ett bra läge från kanten och bombade in kvitteringen. Sedan var Osby närmast ett segermål då Piet Kösters skott från blålinjen träffade stolpen.

3-3 och matchen till förlängning. Holmström fortsatte att spela huvudrollen. Hans geniala speluppfattning hittade fram till Jegor Romanov som var klinisk från kanten. Estländare satte inte bara 4-3 utan även punkt för en vändning som osar moral.

En viktig match inte minst för att visa att det rödgula laget aldrig ger upp trots att det ser tungt ut. Nu väntar en ny träningsvecka och nya matcher på fredag då det bjuds på speedhockey!