Hemmamatch scoutar: Vittsjö Idrottspark (Vittsjö GIK – BK Häcken 0-3)

BK Häckens Elin Rubensson under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

Matchen: 2/5
Den här matchen hittade inga höjder men var ändå en rätt spännande historia. BK Häcken var klart spelskickligast och visade stundtals i alla fall att man blir att räkna med i den absoluta toppen. För hemmalagets del var det mest till att försvara ett oavgjort resultat och satsa på långbollar. Ju längre matchen led desto hårdare blev spelet där det var tjuvsmällar här och där som kryddade stämningen mellan lagen. Domaren hade en allt för hög nivå och det påverkade spelet negativt. Rättvist var det definitivt när inhopparen Clarissa Larisay bröt dödläget och när Josefine Rybrink ökade på var segern i hamn.

BK Häckens Clarissa Larisey har gjort 0-1 under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

BK Häckens Josefine Rybrink har gjort 0-2 under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Vittsjö GIKs Elaine Burdett under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu


Stämningen: 3/5
Vittsjös tappra och trägna klack satte färg på kvällens tillställning. Man höll igång från första spark till den sista. Med trummor och starka röster gjorde man sitt bästa för att stödja laget i rött. Hade dock kunde fått hjälp av den övriga sittplatspubliken då och då. 642 åskådare borde varit många fler.


Arenan: 4/5
Här är Vittsjö GIK närmast unika på elitnivå inom sport i Sverige. Att en så liten by uppe i de nordöstra skogarna av Skåne kan hysa ett lag av så hög kvalitet och med den uppslutningen är inget annat än imponerande. Arenan är mysig och man trivs omgående när man kommer in. Man känner sig välkommen helt enkelt. Närheten till spelet och den mysiga omgivningen är stöttepelarna, medan gräsmattan just nu är långt ifrån perfekt.


Upplevelsen: 4/5
När det är fint väder i Vittsjö brukar det oftast bli trivsamt och precis så var det denna kväll. Vårkänsla vid avspark men kallare efterhand. Behaglig stämning och inga kravaller så långt ögat når. Kioskerna hade fina utbud där den grillade korven från Lindvalls var kvällens höjdpunkt. Många bra faktorer ger ett bra betyg. Till Vittsjö IP vill man återvända.


Profilen:
Normalt brukar vi lägga fokus på en spelare med lokal anknytning men denna gång låg våra ögon på en spelare i gästande Häcken. En spelare som dock är skåning och har kvar sin dialekt trots flytten till Götet. Elin Rubensson siktar mot ännu ett mästerskap och med sin rutin är hon stöttepelare när laget från väst siktar mot att återta tronen inom svensk damfotboll. I de färgglada skorna var Elin en av matchen bästa spelare och var nära att bli målskytt när hennes långskott träffade ribban. Hon var nöjd med vinsten: – Det är en tuff och fysisk match. Inget finspel direkt men vi vinner flest dueller och gör flest mål. Själv känner jag mig pigg igen efter en tuff period och har kunnat träna bra efter sjukdom.


Rubensson ser sitt lag som rejält på uppgång:
– Absolut! Premiären var en missräkning, men så kommer det vara för alla lag. Serien kommer vara jämnare än någonsin.

Hur är det då att komma och spela på Vittsjö IP?
– Det är alltid skönt att komma till Skåne, avslutar landslagsspelaren


Noterat:

· Det var en känsla av stormatch i luften vilket inte minst märktes på mediauppbådet som bevakade måndagens match. Norra Skåne, radiosporten och inte minst Viaplay som tagit med sig det tunga gardet inklusive studio och expertkommentatorer. Hemmamatch knökade naturligtvis också in sig på ett hörn.


· ”When the saints go marching in” är en bekant slinga som saluteras inför varje halvlek på Vittsjö IP. Stig Sjöberg bjuder på sköna toner från sin trumpet och är ett färgglatt inslag som höjer stämningen. Stig har även spelat i USA och finns allt som oftast på plats när det vankas match i byn.


· Sommarens VM kryper närmare. Under kvällen fanns både Peter Gerhardsson och Tony Gustavsson på plats för att bevaka sina adepter inför mästerskapet som bara är någon månad bort. Det blir något att se fram emot.


Fler bilder från matchen på Vittsjö IP.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA OCH SE BILDTEXT.