Glimma HK – Osby IK

Glimma HK firar segern över Osby IK i sista playoffmatchen. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

PlayOff inför kvalserie till HockeyTvåan Omg. 3
Vilka: Glimma HK – Osby IK 3-2 (0-0, 1-1, 2-1)
När: 5 mar 2023
Var: Trollarinken
Publik: 772
Text: Andreas Bergman
Bild : Peter Reimer

Så var den här derbyveckan slut och kombattanterna Osby IK och Glimma HK har mätt sina krafter inte mindre än tre gånger. Den avgörande matchen spelades i Trollarinken under söndagen och det är inte lätt att sätta ihop ett rättvist referat på en avgörande match. Denna serien betyder långt mer än någon annan playoff 2023. 

”Only one team could win” som tränare Denny Dubblestyne uttryckte det. Låt oss försöka ta temperaturen på det sista derbyt för denna gången.

Vi börjar bli bortskämda men det går inte att säga något annat än att publiken från Glimåkra och Osby ställt till med stor fest i dagarna fyra. En total publiksiffra på över 2000 personer fördelat på de tre dagarna är inget annat än sensationellt. Vilken bra reklam för vår bygd och hockeyn som helhet. Hatten av!


Matchen i Glimåkra blev en nervös historia där alla spelarna gav sina absolut sista krafter för att just deras lag skulle vinna. Åskådarna slets mellan hopp och förtvivlan. Only one team could win….

Glimma började hårt likt lördagens match men OIK hade lärt sin läxa och bjöd inte alls på lika stora ytor och möjligheter. Trots allt dök chanser upp men Osbys målvakt Jonathan Classon hade bestämt sig för att stoppa gummitrissor som om han aldrig hade gjort annat. Flera frilägen motades av den lille flinke burväktaren och han höll Osby kvar i matchen när det var som värst under första perioden. OIK hade också några lägen framförallt när Alexandr Shalamov försökte sig på en ”foppadragning” som var värt ett bättre öde.


Bums i den andra periodens tidiga stadium tog Glimma ledningen. Melvin Björkman hade parkerat sin klubba på bästa plats och kunde slå pucken i öppet mål. Stort vrål från de gulas supporterled och matchen hade fått sitt första mål. Osby spelade upp sig och tränarduo Dubblestyne/Lodin manade på sina styrkor som trots manfall i truppen slet som aldrig förr. Till sist skulle det ge utdelning. Daniel Petersson brände först ett jätteläge (Björk rånade honom på konfekten med en strålande räddning) för att sedan prickskjuta in kvitteringen i röd favör.


Det fanns alltså bara en period kvar att avgöra matchen på och hemmalaget gick verkligen för det. 2-1 kom på ett slumpmål signerat Niclas Karlsson men visst var det en styrning på vägen. Hög klubba enligt bortalaget men för den åsikten det fick man inget gehör av domarna. En styggelse för OIK har varit dumma utvisningar och det kom fler av den varan. Inte det smartaste när Glimma förfogar över ett pp av högsta klass. Christoffer Lindholm murade in pucken till 3-1 sedan Fredrik Hansson stått för ett gediget förarbete.


Uppförsbacke deluxe för OIK men skulle man ge sig? Icke! Trots flera utvisningar för dåligt humör på slutet gav man sig själva en chans och det genom Danny Liscio som reducerade. Man fick sedan några bra chanser till kvittering men hemmalaget kunde andas ut och ta hem den avgörande matchen.


Fina scener efter matchen när de båda lagen tackade sina supportrar för samarbetet. All cred till både gula och röda på läktarplats som gjort denna serie till ett spektakel vi sent ska glömma. Nu tar Glimma sats mot kvalserien medan Osby går på tidigt sommaruppehåll. 

”Di Röe” ska vara stolta över sin insats i playoff men även säsongen överlag. Det har tagit ett tag att bygga laget och komma samman som grupp men på det sättet man krigade för varandra och gav Glimma en match ända in på mållinjen är värt att lyfta på hatten för. Blir väldigt spännande att se vad Denny Dubblestynes gäng kan uträtta under nästa säsong.

Noterat under söndagen:

·  Det har varit målfest tidigare under matchserien men kvällens målvakter gjorde båda en finfin insats. Björk och Classon stod båda för högkvalitativa räddningar och gav lugn till sina försvar.

·  ”Gubbarna” klev fram när det som bäst behövdes. Hansson, Lindholm och Lindblom blev tungan på vågen för Glimma. Spelare av absolut klass på den här nivån.

·  Rutinen i OIK: Saknaden efter Colin Holmström var givetvis märkbar i OIK. När läget var annorlunda klev Daniel ”Tjyven” Petersson fram. Nödlösningen spelade en fantastisk hockey och måste övertalas att fortsätta i OIK. 

·  Bemötandet. Både i Glimåkra och i Osby är det alltid trevligt att utföra vårt arbete. Glada miner, folk som är nyfikna och ger beröm. En trevlig grej för oss som gör vårt bästa för att sprida lokalsporten genom ord och bild.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA OCH SE BILDTEXT.