Rutin slog ungdomlig entusiasm

Röke IFs Frida Strand har gjort 2-(5) under fotbollsmatchen mellan IFK Osby och Röke IF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Osby gjorde snyggast mål men det var Röke som stod för flest i lagens möte under söndagen. IFK stod upp väl men gästerna var mest rutinerade, effektiva och direkta i sitt spel vilket mynnade ut i en klar 5-2 seger till slut. Rutin slog ungdomlig entusiasm.
En tuff match mot bra motstånd. Vi kämpar på bra men får inte riktigt in bollen trots att vi är väldigt kreativa, förklarar Julia Billinger i hemmalaget.

Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

IFK Osby och dess damlag var i elden under söndagen då man gästades av topplaget Röke. Kamraterna har inte haft marginalerna på sin sida under våren och poängen har inte trillat in på det sätt som spelet visat. Dock slog man Vinslöv föregående helg utan problem och det var ett starkt budskap inför mötet mot Röke. Glädjande besked var att man valde att spela på riktigt gräs för första gången i år då mattan skulle vara i spelbart skick.

IFK Osbys Wilma Nilsson har gjort 1-0 under fotbollsmatchen mellan IFK Osby och Röke IF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Det var en välspelad första halvlek som publiken bjöds på i solskenet där hemmalaget stod upp väl mot serietrean. IFK inledde klart bäst och kombinerade sig fram till en farlig chans där Wilma Nilsson satte bollen i nät för de blåvita. Efter chocken spelade Röke upp sig och hittade ett vägvinnande snabbt spel, ofta ackompanjerad av Linnea Jonasson som styrde och ställde i vinrött lag.

Röke IFs Sandra Malm gör 1-(1) under fotbollsmatchen mellan IFK Osby och Röke IF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Kvitteringen var snöplig då ett skott styrde på en försvarare och ställde Elsa Lindhe i hemmamålet. Och då ska vi inte tala om oturen vid Rökes ledningsmål då just Jonassons skott tog i ribban och ner i ryggen på Lindhe innan den gick i mål.

IFK Osbys Elsa Lindhe gör självmål under fotbollsmatchen mellan IFK Osby och Röke IF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Osby hade ett fint passningsspel och kombinerade sig fram fint många gånger men den sista skärpan och kunnandet lyste med sin frånvaro. Lovisa Nordh Axelsson provade med en tåfjutt från distans och det var hemmalagets bästa kvitteringschans före paus.

Röke IFs Frida Strand gör 1-(3) under fotbollsmatchen mellan IFK Osby och Röke IF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Det var framåt som gällde för IFK i halvlek två och man hade flera goda försök i inledningen men när man inte gör mål framåt är risken stor att ett kommer bakåt istället, vilket skedde. En dålig bakåtpassning och vips var det 1-3 via ett friläge. Ebba Svensson tände hemmalagets hopp när hon krutade in reduceringen från långt håll, möjligen en kandidat till årets mål på IP så småningom. Det var även bud på kvittering framförallt när Wilma Nilsson skaffade sig ett läge från vänsterkanten men skotten smet över.

IFK Osbys Ebba Svensson gör (2)-3 under fotbollsmatchen mellan IFK Osby och Röke IF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Ju längre halvleken led avtog Osbys spelövertag och Röke ökade istället på två gånger om när vi hade kommit in i slutkvarten. Man bevakade sedan sin ledning och tog en komfortabel seger med sig hem i bagaget.

Röke IFs Frida Strand gör 2-(5) under fotbollsmatchen mellan IFK Osby och Röke IF. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

– Det står och väger. Vi trycker på men så får de in bollen istället och då orkar vi inte längre. Hela säsongen har varit stolpe ut hittills och det är samma idag. Men man ska ta med sig den energin vi visar. Det är mycket bättre än det varit så det får vi ta med oss. Vi kan inte göra något annat än att ha en bra inställning, vi är ett ungt lag som har mycket att lära. Det märks idag att Röke är ett rutinerat lag, den rutinen saknade vi idag. Men kollektivt gör vi en bra match, avslutar Billinger.


· Hur var då skicket på gräsmattan? Med tanke på hur den sett ut under ett längre tag var den i fullt speldugligt skick. Allt beröm till dem som gjort jobbet men man kan tycka att Osby borde ha en plan som vi kan vara stolta över och som är av bättre klass. Tyvärr är det som många andra saker i kommunen, det vill säga att man väljer att lägga pengar på annat än idrott och då blir det inga lätta förutsättningar. Gissningsvis är planen inte omlagd sen före högertrafikomläggningen och den borde skämmas bort med lite ompyssling och modernisering även från kommunalt håll.

· Däremot kan IFK stoltsera med en fantastisk kioskverksamhet. Ombyggnationen av denna har blivit ett lyft för idrottsplatsen och det finns en hel del gott och blandat att både äta och dricka i den lilla luckan på hörnan. Och kön ringlade lång i pausen med folk som ville ha något smaskigt i magen.

· 83 betalande åskådare (och några hundar) var med beröm godkänt. Många njöt nog i solskenet oavsett klubbtillhörighet. En perfekt dag för fotboll helt enkelt.

Div 3 Norra Skåne omg 11
Vilka:
IFK Osby – Röke IF 2-5 (1-2)
När:
11 jun 2023
Var:
Osby IP
Publik:
83

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA OCH SE BILDTEXT.