PARA-SM i Osby

Fabian Claeson under PARA-SM i Osby. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Det har varit full fart i och under vattenytan i helgen. I dagarna tre har Osby Simsällskap arrangerat Para-SM i simning där tävlande från hela Sverige gjort upp om de ädlaste medaljerna. Innan vi ger oss in på helgens begivenheter ska vi reda ut vad Para simning är för något.

Tävlingarna inkluderar simning för funktionshindrade där man tävlar i klasser inom olika grader av funktionsnedsättning på olika delar av kroppen, exempelvis synskada, rörelsehinder eller utvecklingsstörning.

Eftersom det är ett riksmästerskap är det stor spridning på de deltagande klubbarna.

– Vi har deltagare hela vägen från Haparanda i norr ner till Ystad i söder samt Göteborg och Stockholm och då ser man att det blir ett verkligt svenskt mästerskap. Samtidigt är det en uttagning till det nordiska mästerskapet som går av stapeln i Upplands Väsby i början av december, berättar hemmaklubbens tränare Lars ” Nodda ” Nordh.

Lars ”Nodda” Nordh under PARA-SM i Osby. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

För arrangerande klubb, Osby simsällskap, är det inget nytt att arrangera tävlingar av denna storleken. Redan för drygt tio var man ansvariga för svenskt mästerskap inom Para simning. Klubben har fått stort beröm för sitt arrangemang från alla håll och tyckte att även simförbundet som funnits närvarande har öst beröm över Osby Simsällskap.

Lovisa Berg under PARA-SM i Osby. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Vi är en meriterad förening vad det gäller simning på den här nivån när det gäller Para-simning. Det gick så bra att vi fick en uppföljare 2011 och nu är det alltså dags igen. Det har fungerat bra vid alla tre tillfällen. Vi har ett stort föräldraengagemang i föreningen och det gör det möjligt att genomföra en tävling som denna. Vidare har vi en grupp som jobbat hårt med de stora frågorna och jag tror det är ett 40-tal som är involverade i arbetet runt bassängkanten under helgen, berömmer Lars.

Att en sån stor tävling arrangeras i en liten by som Osby är stort. Det sätter både Osby och simklubben på kartan i nutid och framtid. Man vill vara en klubb där alla känner tillhörighet samtidigt som man brinner för allas lika värde.

Erik Bendz Lundberg under PARA-SM i Osby. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

– Det betyder ofantligt mycket. Vi har en inställning i föreningen att alla ska få vara med där vårt måtto är ”Simning åt alla efter var och ens ambition” och det lever vi upp till. Para-simningen är en stor del. Hade fler insett att Para-idrotten har sådan kraft och energi i sig så tror jag att fler hade inkluderat den i sina föreningar.

Givetvis sätter den pågående pandemin och små lokaler sina små käppar i hjulet även för ett mästerskap som detta. Osby Simhall har endast utrymme för 200 personer vilket gör klubben begränsad när det gäller att basunera ut att man har ett stort mästerskap på sina domäner. 

Simborgen i Osby under PARA-SM. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Marknadsföring har varit svårt. Vi har inte vågat gå ut och promota evenemanget för om intresset blivit stort hade vi inte kunnat ta emot alla besökare. Det är aldrig kul att säga stopp i entrén, förklarar ”Nodda”.

Under de tre dagar som tävlingen pågått har det varit glada miner och en gemenskap som är svårslagen. De tävlande umgås med varandra och stöttar varandra med värmande kommentarer, applåder och hejarop. Lars Nordh har sin ståndpunkt klar:

Alla simtävlingar är en fest och visst är det spännande att se vem som vinner. Det blir ju som en match där alla kommer i mål. Det är spännande att följa upp det man jobbat med under träning både för oss tränare och de som simmar. Jag säger som förra gången. Det hade gärna fått vara en dag till!

Fabian Claeson vinner 50 m fjärilsim under PARA-SM i Osby. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Det har även varit en strålande helg för de tävlande under hemmaklubbens flagg. Totalt blev det 32 medaljer varav 15 stycken guld (alla klasser inkluderade). Som krydda på moset ledde Fabian Claesson och Andreas Nordhs fina resultat hela vägen till Nordiska mästerskapsbiljetter.

De som blivit uttagna til Nordiska mästerskapen under PARA-SM i Osby. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

För se alla resultaten från helgen finns de HÄR

Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

Fler bilder från vårt nedslag under PARA-SM i Osby.