Osby Sport Academy – IFK Osby


Träningsmatch
Vilka: Osby Sport Academy – IFK Osby 0-6 (0-2)
Mål: 0-1 Max Sandberg, 0-2 Anthony Svenning, 0-3 Benjamin Blomstrand Persson, 0-4 Alexander Saistam, 0-5 Melker Engqvist, 0-6 Max Sandberg.
När: 7 dec 2022
Var: Osby IP
Publik: Ett trettiotal frusna själar.
Text: Andreas Bergman
Bild: Peter Reimer

Fotbollssäsongen är över sedan länge. Eller är den verkligen det? Går det att kräma ur en sista doft av gräs (plast) och en sista kraftmätning innan vi kryper i idé för jul och vinteruppehåll? Vi fick nys om att det skulle spelas en testmatch mellan IFK Osby herrlag och Osby Sport Academy hemmahörande på Ekbackeskolans gymnasium. Låt oss dra lite förutsättningar och bakgrundsfakta:


IFK Osby känner nog alla till vid det här laget och med en spännande säsong framför sig innehållande en del kittlande nyförvärv går man bara och längtar till våren. När det gäller motståndaren finns det mer att förklara.

Osby Sports Academy startades 2018 som ett samarbete mellan B Innovation(Johanna Bergman & Niclas Blomqvist) och Osby kommun. Målsättningen är att fler ska kunna ha möjlighet att kombinera skola och idrott samt fortsätta driva sin egna utveckling. Helt oberoende av klubbtillhörighet samt ambitionsnivå är alla välkomna. Istället för att selektera eleverna har verksamheten valt ut sina instruktörer som ska kunna anpassa nivå för att kunna hantera en breddverksamhet. På skolan har eleverna tillgång till medicinska och fysiska resurser.


Tränarinstruktör David Bergqvist förklarar syftet med matchen:
– Eleverna har något som kallas ”motivationsvalet” där man utanför skoltid ges möjlighet att utmana sig ännu mer. Eftersom vi inte är kopplade till någon förening så tränar vi inte som ”inför match” och här var syftet att taktiskt förbereda sig inför just en match. Vi har tränat efter skoltid där vi tittat på speluppbyggnad, kollektivt försvarsspel och detta blir som en examen på det vi sysslat med. – Kvällens match inkluderar endast killar men vi hoppas kunna göra ett liknande arrangemang för tjejerna nästa år. Förhoppningsvis har vi ett bra tryck på ansökningarna till hösten.

Själva matchen blev kanske inte den mest välspelade och intressanta vi sett på Idrottsplatsen men likväl fanns det en hel del matnyttigt att ta med sig in i värmen. Och det var en hel del nyfikna som trotsade kylan denna onsdagskväll.


Halvlek 1: Förstärkta av Melker Lundin och Liam Frick från VMA stod OSA upp förvånansvärt väl. Fysiskt var det stor skillnad och det är ju så det ska vara när ett juniorlag möter ett a-lag. Man skapade inte några direkta farligheter men försvaret och det defensiva arbetet skötte man med den äran. Man vek inte heller undan i närkamperna och gav tufft motstånd mot ett bollförande IFK.


Halvlek 2: Rivstart från IFK Osby där man genom ett par snabba mål avgjorde matchen. Det var många olika målskyttar och anfallsspelet lyste mer klart ju längre matchen led. Naturligtvis var en bidragande orsak att OSA tröttnade under matchens andra halva. 6-0 slutade årets sista match där Kung Bore slog sina armar om Osby. -4 grader kändes som det dubbla och nu får vi längta tills nästa års förberedelser drar igår.


Båda tränarna reflekterade över matchen, sina lags insatser och de saker man lagt energi på innan kampen.

Mattias Nilsson IFK Osby:
-En bra genomkörare för oss. Vi fokuserade på att sätta fart på bollen från backlinjen och inte vara rädda att slå avgörande passningar. De stod upp fint i första halvlek men tröttnade lite i andra och då kommer vi till fler lägen. Det kunde blivit mer om vi haft bättre koncentration.

David Bergqvist OSA:
– IFK är ett nummer för stort för oss. På det stora hela borde vi tro lite mer på oss själva och de egenskaper vi har. Det bli passivt när motståndaren sätter press och vi väljer att spela hem istället för framåt. Utifrån syftet som vi hade med matchen är jag nöjd med att få se hur vi agerar i de taktiska delar vi jobbat med. Vi blandar och ger i prestation men viljan var det inget fel på och det tar vi med oss.

Värt att notera: Osby Sports Academy har dragit till sig nationellt intresse och är en del av ett forskningsprojekt kring elevers hälsa och välbefinnande vid idrottsprofilerad utbildning. Detta projekt är 4 årigt och ägs av Högskolan i Kristianstad.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA