Vilka: Osby IK – Sölvesborgs IK 6-2 (0-0, 4-2, 2-0)
När: 2 mar 2022
Var: Osby Ishall
Publik: 241
Text: Andreas Bergman

Äntligen är Osby IK tillbaka på vinnarspåret. Via seger mot Sölvesborg gav man sig själv åter chansen att vara med i toppen av fortsättningsserien.

– Jag tycker vi gör det bra. När vi släpper in några enkla mål så tar vi tag i det och vinner säkert. Det var skönt, sammanfattar unge OIK-backen Anton Malm sitt lags insats.

Det börjar bli ont om livlinor för Osby IK när det gäller att undvika kval neråt. En sådan var när Sölvesborg gästade ishallen under onsdagskvällen. Endast full pott var det som gällde med förhoppning om att målskyttet skulle lossna igen.

Från den första perioden fanns det inte mycket att skriva hem om. Tempot var lågt och det skapades inte särskilt många chanser och det kan tydligt märkas att de rödgula hemmafavoriterna har ett tilltufsat självförtroende. Vi fick njuta av ett blixtrande anfall från Dzakhov och Epimakhin men puckuslingen ville inte innanför ramen. OIK gjorde en del goda försök men fick inget grepp om händelserna. Gästande Sölvesborg spelade enkelt och när man väl kom nära stod Albin Jönsson pall för trycket med bland annat en fin plockhandskräddning på ett friläge. Annars var det bästa man kunde hitta från inledningen Alexander Lodins två excellenta skottäckningar i boxplay. Mållöst alltså inför fortsättningen.

I den andra blev det bättre fart på målproduktionen. 1-0 var en fin prestation då Harrison Cottam satte upp Colin Holmström som var säkerheten själv. Sedan började slarvet och hux flux var matchen vänd efter spelvändningar och oförmåga att få undan puckar framför kassen. Spelet fortsatte att vara tveksamt men som en skänk från ovan kvitterade hemmalaget då Stanislav Dzakhov kom i full fart och placerade pucken otagbart. Något senare fick OIK chansen med en man mer på banan och till sist laddade Austin Cho stora kanonen från blålinjen och pucken dök in bakom Axel Sillanpää. Matchen var återigen vänd och mer skulle komma från Osby under en gastkramande avslutning på andra akten. Först missade Colin Holmström en straff och sekunder senare var ”sikarna” ett stolpskott från kvittering. Den händelserika minuten avslutades med att Stanislav Dzakhov virkade in enormt viktiga 4-2 i periodens absoluta slutsekund. Ett finurligt mål som var oerhört viktigt om man sympatiserar med OIK.

Utökad ledning kom bums i tredje perioden och genom ett fint powerplaymål kunde Harrison Cottam skriva in sig som målskytt. Målet var galant där hela femman var inblandad innan Cottam satte en backhand i nättaket. Efter målet spelade OIK av matchen lugnt och säkert där vi ska notera att Sölvesborg inte oroade särskilt mycket. 6-2 kom till genom Adam Ringdahl som tog ner en puck på volley och fann den tomma målburen som Sillanpää lämnat i hopp om reducering.

Sköna poäng för Osby som kunde återhämta sig efter den tuffa veckan man lagt bakom sig. Två viktiga mål från Stanislav Dzakhov var kundkant på OIK-kvällen.

– Vi fick oss en rejäl utskällning efter förra veckan. Men vi har tränat på bra och idag gör vi det bra som lag. Alla jobbar för varandra. Nu blir det lite lugnare imorgon och full laddning inför matchen i Nässjö på fredag. Det är bara att kriga vidare, avslutar Anton Malm.