1-0 (13´) Jutta Rantala, 1-1 (58´) Michelle De Jongh, 1-2 (84´) Olga Ahtinen.
Publik:
695
Text: Andreas Bergman
Peter Reimer

Linköping tog sig i kragen och vände underläge till seger på Vittsjö idrottspark

Man hänger således på Rosengård i toppen av tabellen och gör toppstriden synnerligen intressant inför avslutningen. Vittsjö gjorde en fin första halvlek där ledningen man skaffade sig kunde varit större men orken tröt och gästerna kunde trampa förbi.

Vittsjö GIK kan bli en viktig bricka i kampen om SM-guldet. Dessvärre är inte laget själv inblandat men under en tight vecka möter man två av de lagen som ligger högst upp i tabellen. Rosengård i Malmö på lördag men först och främst Linköping på idrottsparken under måndagskvällen. Ett bra läge för hemmatjejerna att visa att man är kapabla att skrälla mot seriens toppskikt.

Hemmalaget inledde optimistiskt och skapade genast en vass farlighet då Linda Sällström fick pannan på en hörna och tvingade Cajsa Andersson till en fin räddning. Starten på matchen tillhörde definitivt Vittsjö som var klart mest på alerten. Och utdelningen skulle komma av tjejen som bara gör snygga mål. Efter en snabb spelvändning fann Clara Markstedt ut till Jutta Rantala som pricksköt 1-0 uppe i högra krysset. Ett elegant avslut och helt rättvist när vi krupit fram till knappa kvarten. Bara någon minut senare var det på vippen att Linköping kvitterade då skyttedrottningen Amalie Vangsgaard nosade rätt på en boll framför mål men Vittsjö klarade sig undan med hjärtat i halsgropen.

Djupled var melodin för Vittsjö och det var där man kom fram och skapade sina farligheter och trubbel för LFC. Nästa vassa chans fick Sandra Adolfsson som pangade på från distans men utan nätkänning. Matchen bytte lite karaktär efter ledningsmålet och Linköping var laget som mer och mer tog över taktpinnen. Dock var det rödblå(Vittsjös alltså då båda lagen spelade i samma färger) försvaret precis så kompakt som tränare Ulf Kristiansson önskat. 1-0 stod sig halvleken ut och goda skånska utsikter inför fortsättningen. En utmärkt halvlek från GIK vars ledning kunde varit något mål större om skärpan i avsluten varit lite bättre.

Det blev kallare och kallare på Vittsjö idrottspark men publiken kunde säkert värma sig åt spelet och den ledning deras lag skaffat sig och fortsatte att skickligt försvara i halvlekens början. LFC gjorde idoga försök att spränga sig genom den röda muren men utan framgång så långt in i matchen. Därför kom det som en blixt från en klar himmel när Linköping kvitterade till 1-1 och visst är släkten ofta värst. Den tidigare Vittsjöspelaren Michelle De Jongh fick tag på en boll i straffområdet och hennes avslut hittade hela vägen in i nät.

Vi gick in i sista halvtimmen med känslan att båda lagen var minst sagt sugna på att avgöra denna tillställning men faktumet var att matchbilden började att svänga mer och mer åt östgötsk håll. Med knappa kvarten kvar var Vittsjö passiva och LFC skapade ett kanonläge där Yuka Momiki placerade bollen tätt utanför stolpen i öppet läge. Men nästa läge skulle resultera för bortalaget och det på ett snyggt distansskott signerat lagkaptenen Olga Ahtinen. Matchvinden hade vänt och med tanke på Linköpings uppryckning under andra akten inte alls orättvist. Vittsjö lyckades inte med någon direkt slutforcering utan Ahtinens mål blev avgörande för kvällen.

SURFAR DU MED MOBILEN? KLICKA PÅ BILDEN FÖR ATT FÖRSTORA OCH SE BILDTEXT.