Vittsjö GIK´s Nellie Persson och BK Häcken´s Anna Julia Csiki under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Publik: 607
Text: Andreas Bergman

Kan en mållös match vara någonting att minnas? Jo, tack! Vittsjös möte med BK Häcken var just ett sådant. En underhållande match där kamp, vilja och kämpaglöd var ledorden.
– Vi står upp bra idag och visar på fin kvalitet, berömmer Vittsjös tränare Thomas Mårtensson.

Det var stormatch i luften på Vittsjö idrottspark under söndagen när topplaget BK Häcken stod för besöket. Hemmalaget med vind i ryggen efter de två raka segrar man presterat under senaste tiden. Alltså bäddat för kvalitativ underhållning för de drygt 600 personer som bänkat sig i det behagliga vårvädret.

Vittsjö GIK´s Clara Polkinghorn med en brytning under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Häcken hade mest boll till en början och med valde , med respekt för det knixiga underlaget, att slå en hel del långbollar som stoppades effektivt av Vittsjös försvarslinje. Det stod klart att Vittsjö med sin kampanda och intensiva spel skulle ge för dagen vitklädda Göteborgslaget en tuff resa. Det smällde friskt i närkamperna och en hög nivå från domaren gav ett frejdigt och underhållande spel till publikens förtjusning. Båda lagen ville anfalla men två ypperliga försvar ledde till att målen lät vänta på sig. När vi närmade oss halvtid började det hända saker. Först visade Johanna Rytting Kaneryd sin klass då hon fintade sig loss på vänsterkanten och skruvade bollen i ribban. Minuten senare var det Vittsjös tur då Clara Markstedt i fin position nickade tätt utanför. Utan den sista noggrannheten  blev det inga mål och 0-0 stod sig halvleken ut.

Vittsjö GIK´s Sabrina D´Angelo med en räddning under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Hemmalaget inledde halvlek två piggt då målvakten Sabina D`Angelo visade spelförståelse och iscensatte en kontring som avslutades av Jutta Rantalas fina skott. Landslagsmålvakten Jennifer Falk tvingades sträcka ut ordentligt och det blåröda hemmalaget visade åter sin skicklighet i snabba omställningar. Det hela öppnade nu upp sig och det var Vittsjö som steppat upp sedan pausvilan men man kan aldrig räkna bort ett så skickligt lag som BK Häcken. Det fysiska spelet fortsatte och all heder till domaren, Maral Mirzai Beni, som lät lagen göra upp och tillät närkamper utan att blåsa sönder matchen.

BK Häcken´s Jennifer Falk med en räddning under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Efter Vittsjös fina period började laget från Hisingen ta över tillställningen mer och mer och med dryga kvarten kvar var det på vippen att man tog ledningen då bollen räddades på mållinjen efter en farlig nick. Hemmalaget fick ägna sig åt omställningar och gjorde det bra där Clara Markstedt ofta oroade med sitt outtröttliga springande.
– Markstedt är otrolig. Ofta har hon flera spelare på sig och lyckas ändå vinna bollen. Framförallt gör hon det jobbigt för motståndarna, lovordade Thomas Mårtensson sin anfallare.

Vittsjö GIK´s Clara Markstedt under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu

Den stora frågan var om Vittsjö skulle stå emot Häckens offensiv i matchens slutminuter för det kändes som Göteborgslaget låg närmast till för att spräcka målnollan. Svaret blev ja och de båda lagen delade på poängen i en fysisk men underhållande drabbning.
– När underlaget inte är helt plant inbjuder det till den här fysiska bataljen och vi gör det bra. Vi är samlade i både anfall och försvar. Jämfört med matcherna förra året är vi närmare spelmässigt och har större kontroll över bollen. Men framförallt försvaret sitter som en smäck, myser Mårtensson.

BK Häcken´s Molly Johansson och Vittsjö GIK´s Jutta Rantala under fotbollsmatchen mellan Vittsjö GIK och BK Häcken. Bild: Peter Reimer / Hemmamatch.nu